New York, New York

  • 25 augustus 2023
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Blog 2 Marieke M Pixabay
Foto ter illustratie © Pixabay

Mijn eerste blog over het stimuleren van meer plantaardig voedselaanbod in zorginstellingen doet veel stof opwaaien. Niet alleen online, maar ook tijdens de koffiepauze is de discussie in het ziekenhuis waar ik werk losgebarsten. Want hoe zit dat dan met de eiwitinname die zo belangrijk is bij zieke, bedlegerige patiënten? Ik ben als verpleegkundige blij dat die discussie op gang is gekomen en licht het onderwerp graag toe.

Er zijn in de zorg verschillende vormen van voedselaanbod. Zo heb je onder andere de personeelskeuken, de keuken voor de dagzorg (bijvoorbeeld in poliklinieken) en de keuken in de ggz. Ook is er een keuken voor intensievere vormen van zorg. Laten we vooropstellen dat bij de intensieve zorgvrager altijd een diëtist betrokken is om te adviseren over de inname van de juiste voedingsstoffen. Echter, als het gaat om voedsel voor het personeel en voor patiënten in de laagcomplexe zorg, is het best gemakkelijk om over te gaan naar een meer plantaardig aanbod.

Dat het kan, hebben elf ziekenhuizen in New York laten zien. Onder aanvoering van de burgemeester van New York Eric Adams – die zelf ‘vegan’ is – hebben deze publieke ziekenhuizen in de wereldstad besloten om alle maaltijden standaard plantaardig te maken. Als een patiënt dit anders wil, kan hij of zij dat gewoon aangeven. Dit is goed ontvangen: maar liefst 60 procent kiest inmiddels voor de standaard plantaardige maaltijd. Er wordt daar inmiddels ook gekeken naar de optie plantaardige supplementen en vegan sondevoeding.

Dit kan allemaal een enorme impact hebben: de ziekenhuizen in New York serveren jaarlijks ongeveer drie miljoen maaltijden. Kun je nagaan wat wij met bijna zeventig ziekenhuisorganisaties zouden kunnen bereiken in Nederland.

Het is een andere manier van denken over voeding, waarbij ook een andere manier van produceren hoort

En hoe zit dat nou met die eiwitten? Alle benodigde eiwitten zitten ook in plantaardige alternatieven, zoals granen, noten, peulvruchten en groene groenten. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Het is een andere manier van denken over voeding, waarbij ook een andere manier van produceren hoort.

Op dit moment wordt 60 procent van alle zoogdieren op de planeet gebruikt voor onze consumptie. Zodra het aanbod van vlees(producten) afneemt en het aanbod van plantaardige producten toeneemt, zal men wellicht makkelijker kiezen voor plantaardig.

De verandering van het aanbod komt alleen als wij de vraag veranderen, door invloed uit te oefenen op het beleid, maar ook door individueel andere keuzes maken. En daar kunnen we vandaag nog mee beginnen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd