Meer plantaardig voedsel in het ziekenhuis

  • 3 augustus 2023
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Kantine 3 Pixabay
Foto ter illustratie © Pixabay

Hoe vaak ik als verpleegkundige in een ziekenhuis niet een nog bijna vol dienblad met een warme vleesmaaltijd heb weggegooid – wat doorgaans zonder nadenken is besteld bij de gaarkeuken. Of dat er alleen nog kroketten en frikadellen met slappe friet te krijgen waren omdat ik heel laat in het bedrijfsrestaurant kwam door een drukke dienst. Bleehhhh. Zo zonde van niet alleen de dierenlevens, maar ook zonde vanwege het klimaat. En zo niet nodig.

Wat als plantaardig nou eens meer gangbaar wordt? Niet alleen de schepsalade in het bedrijfsrestaurant, maar ook het aanbod in de voedingskar en de gaarkeuken? Zo easy en lekker! En dat er minder verpakte vleeswaren en kaas worden aangeboden en meer plantaardige alternatieven? Producten met noten en zaden, sojaproducten, fruit en groenten. Want hoe makkelijk is het om bij een dagelijks terugkerende keuze – namelijk voeding – te beginnen met het werken aan een beter klimaat?

Die auto heb je, helaas helaas, gewoon nodig om veilig te forenzen voor je avond- of nachtdienst. Waardoor je CO2-voetafdruk door woon-werkverkeer groot blijft. Maar een koffie zonder koemelk of een kroket níet eten tijdens je avonddienst, daarvoor hoef je weinig te doen. Of misschien kunnen we naast de continue stroom van chocola en gebak als bedankje van lieve patiënten, of van jarigen, als afdeling proberen over te gaan op plantaardige alternatieven?

Gezond klimaat is ook belangrijk voor patiënt

Afgelopen weken was zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden in het beleid in de zorg een hot topic. Terecht, want onze stem hierin is zo belangrijk. Voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt is, naast compassievolle aandacht, ook een gezond klimaat belangrijk. Denk aan schone lucht, gezonde voeding, een gezonde leefomgeving met een evenwichtige natuur en biodiversiteit. Helaas is dit niet de werkelijkheid.

We moeten dus hard aan de bak om de gevolgen van klimaatverandering voor onze gezondheid zoveel mogelijk te herstellen, en waar mogelijk te voorkomen. Want we hebben het al zo druk door het toenemend aantal zieke ouderen en personeelstekorten.

Inzetten op meer plantaardig eten in onze werkomgeving is simpel. Goed voor de zorgprofessional en goed voor de patiënt. De vleesindustrie zorgt namelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen. Het eten van minder dierlijke producten zorgt meteen voor een verlaging van je CO2-voetafdruk.

Laten wij als verpleegkundigen met onze zeggenschap een begin maken om de vraag naar en het aanbod van voeding op ons werk te veranderen in een wereld die aan het veranderen is. Doe en denk je mee?

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)