Jongeren in actie om jongeren te behouden voor de zorg

  • 11 maart 2019
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Jonge VenVN leden voor behoud collega's

Een panel van 13 bevlogen jonge V&VN-leden gaat vanaf vandaag aan de slag om hun net gediplomeerde collega’s in de regio Utrecht te behouden voor het vak. Een kwart van de uitstroom uit de zorg bestaat hier namelijk uit verpleegkundigen en verzorgenden die nog maar kort aan het werk waren.

De instroom – nieuwkomers en vooral zij-instromers – is in Utrecht daarentegen bijna op het gewenste peil. Behoud van mensen is dan ook de belangrijkste oplossing voor de personeelstekorten, aldus V&VN en de regionale werkgeversorganisatie Utrechtzorg. De twee organisaties namen samen het initiatief voor het jongerenteam.

Jong RAAT

De 13 jonge zorgprofessionals zijn bijna afgestudeerd of sinds kort aan het werk in bijvoorbeeld een ziekenhuis of de ouderenzorg. Ze gaan aan de slag onder de naam Jong RAAT, verwijzend naar de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) die vorig jaar door minister Hugo de Jonge zijn geïnitieerd. De deelnemers zijn geselecteerd op grond van hun bevlogenheid voor de zorg en hun creatieve ideeën om de uitstroom van (jonge) collega’s in 2 jaar terug te brengen tot maximaal 10 procent.

Utrechtzorg (onderdeel van de landelijke organisatie Regioplus) en V&VN steunen de jongeren met een ontwikkelingsprogramma. Ze krijgen echter vooral de ruimte om zelf met vernieuwende voorstellen binnen te stappen bij managers en bestuurders in de zorg in en rondom Utrecht.

De Jong RAAT is een belangrijke gesprekspartner voor de bestuurders in de sector

Annelies Mulder, programmamanager RAAT Utrecht: “Wij slagen er goed in om mensen te interesseren voor de zorg in onze regio; de instroom is vrijwel op peil, dankzij jongeren én zij-instromers. Daarom richten we ons hiermee op het behoud van mensen. Ik hoop dat Jong RAAT voor verfrissende inzichten zorgt en bereikt dat we mensen behouden voor dit mooie vak.”

Vermindering van verloop en ziekteverzuim

V&VN hamert al langer op het voorkomen van uitstroom; het programma Excellente Zorg, dat inmiddels door verschillende zorginstellingen wordt gebruikt, zorgt aantoonbaar voor vermindering van verloop en ziekteverzuim. V&VN-directeur Sonja Kersten: “Deze groep jongeren krijgt in dit project alle ruimte om te laten zien hoe essentieel ook de nieuwe generatie verpleegkundigen en verzorgenden is voor de zorg in ons land; zij zijn een belangrijke gesprekspartner voor de bestuurders in de sector.” V&VN zet zich in om ook in andere regio’s jongeren-panels te installeren.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)