'We moeten elkaars kennis over werving zorgprofessionals beter benutten'

  • 12 augustus 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Algemeen Verpleegkundigen 2

Haalt de organisatie waar je werkt goede ideeën bij jou en je collega’s op om verpleegkundigen en verzorgenden te werven en – minstens zo belangrijk – te behouden voor je team? Dan kun je die tot 1 november doorgeven aan de Impactmakerprijs 2021.

V&VN-voorzitter Bianca Buurman is sinds kort jurylid bij deze prijs, een initiatief van het ministerie van VWS, Regio+ en het Actie Leer Netwerk om ideeën over de werving en het behoud van personeel bij zorginstellingen te delen. “Natuurlijk: om het personeelstekort in de zorg echt aan te pakken, moet het volgende kabinet met ingrijpende maatregelen komen. Maar de kans om te helpen bij de zoektocht naar concrete oplossingen van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten benut ik met veel plezier.”

 

Kennis beter benutten

“Er zijn zoveel goede initiatieven waar de zorg en onze collega’s beter van worden. Kijk naar wat er in coronatijd is ingezet om samen te werken, naar initiatieven om te zorgen dat meer verpleegkundigen en verzorgenden worden behouden. Die kennis mag nog beter benut worden”, zegt Buurman. “Vaak gaat het er dan om dat je tijd en ruimte krijgt om iets te verbeteren. Dat leidt uiteindelijk tot meer werkplezier en betere zorg en die voorbeelden moeten we delen. De prijs is daar belangrijke aanleiding voor.”

Dat Nederland aan de bak moet om het aantal verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten op te krikken is niet nieuw. Maar de feiten blijven schokkend. Een tekort van 40.000 fte dat oploopt naar 100.000 als er niets gebeurt, een kwart van het personeelsbestand dat een baan ambieert in een andere sector en 40% van de startende verpleegkundigen die na twee jaar weer uit de zorg verdwijnt. Er is werk aan de winkel. En dat is een understatement.

Kabinet moet investeren

Wie het bovenstaande leest, snapt dat een volgend kabinet de portemonnee moet trekken voor een grootscheepse renovatie van onze arbeidsmarkt. Om werken in de zorg aantrekkelijker te maken, moet de beloning structureel worden verbeterd en de balans tussen werk en privé op orde worden gebracht. Bovendien moeten zorgprofessionals meer zeggenschap krijgen over de manier waarop ze hun beroep uitoefenen: zij weten vaak het beste hoe je een patiënt of cliënt moet helpen of welke aanvullende cursus of opleiding ze nodig hebben.

Buurman: “Het mooie van deze prijs is dat we de kans krijgen om bij verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten op te halen wat er allemaal al is bedacht. Voor de beloning zijn we voor een groot deel afhankelijk van Den Haag, maar over het vergroten van werkplezier en professionele autonomie bestaan allicht al tal van initiatieven waarmee collega’s elders in het land ook uit de voeten zouden kunnen. Daarbij kan het de sociale partners en de landelijke politiek inspireren. Zeker bij die laatste groep vind je weinig mensen met een verleden als verpleegkundige of verzorgende, dus die kunnen de hulp van werkvloer goed gebruiken.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)