De Grote Zorgtest: ‘Ik wilde zo veel mogelijk punten halen!’

  • 23 mei 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige Portret En In Gesprek Met Collega
Foto ter illustratie (Johanna van Velzen staat niet op deze foto)

Na een succesvolle proef met De Grote Zorgtest – Wijkeditie start maandag 27 mei De Grote Zorgtest voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten in alle zorgsectoren. Verzorgende IG Johanna van Velzen deed mee aan de wijkeditie en eindigde met de meest behaalde punten als eerste op de ranglijst. “Deze leermethode werkte voor mij gewoon heel goed.”

“Ik las voor het eerst over De Grote Zorgtest – Wijkeditie in de nieuwsbrief van V&VN. Het leek me leuk om zo te kijken wat ik al wist en wat niet”, vertelt verzorgende IG Johanna van Velzen (23). Zij werkt sinds kort in de verpleeghuiszorg in Goes. Daarvoor werkte ze in de wijk.

De Grote Zorgtest – Wijkeditie liep van 1 november 2023 tot begin februari 2024 en was gericht op verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die werken in de wijk. De vragen waren gebaseerd op kennis en adviezen uit verschillende richtlijnen in de wijk.

Na aanmelden ontvingen de deelnemers drie keer in de week één beroepsinhoudelijke vraag via de mail, die ze in één minuut konden beantwoorden.  Johanna: “Ik vond drie keer per week één vraag goed te doen. Als ik ’s morgens mijn mail bijwerkte en er een vraag tussen zag, beantwoordde ik die gelijk. In mijn werkpauzes keek ik vaak of er vragen waren die ik nog niet had beantwoord. Om extra punten te halen natuurlijk!” lacht ze.

“Dat je meteen zag hoe hoog je op de ranglijst stond, stimuleerde mij enorm. Ik begon rond nummer 700, daarna klom ik steeds verder op. Ik had helemaal niet verwacht dat ik eerste zou worden. Maar deze leermethode werkte voor mij gewoon heel goed. Want ik wilde zo veel mogelijk punten halen!”

Het leukst aan De Grote Zorgtest vond Johanna dat allerlei onderwerpen aan bod kwamen. “Dementie, delier, maar ook medicatieveiligheid, en hoe je jezelf moet beschermen als je bij een besmettelijke cliënt bent. Veel casussen herkende ik uit mijn eigen praktijk.”

Let op: tekst gaat verder onder het kader.

'Herhaling is goed. Daar leer je van!'

“De vragen waren niet te makkelijk en niet te moeilijk, waardoor je niet snel afhaakt”, vervolgt Johanna. “Had ik een vraag goed beantwoord, dan kreeg ik dat meteen te zien. Dat gaf een goed gevoel. Als ik het antwoord niet wist, kreeg ik dezelfde vraag een paar weken later opnieuw. Net zo lang tot ik het goede antwoord gaf. Die herhaling is heel goed. Uiteindelijk onthoud je de juiste informatie namelijk wel. Daar leer je echt van!”

Dat je als deelnemer voor iedereen zichtbaar kunt reageren op de vragen en antwoorden, vond Johanna ook leerzaam. “En het was leuk om te merken dat als ik een vraag moeilijk vond, anderen die vraag vaak ook moeilijk vonden.”

Soms ontstonden discussies over de beste handelswijze bij bepaalde casussen. Het zou volgens Johanna goed zijn als V&VN in zo’n discussie dan nog een toelichting op het juiste antwoord zou geven.

Het is haar enige kanttekening bij haar positieve ervaringen met De Grote Zorgtest – Wijkeditie. Ze vond het leuk en interessant om mee te doen, heeft er veel van geleerd en raadt iedereen aan om mee te doen aan de nieuwe editie van De Grote Zorgtest.

Meld je ook aan
Handige weetjes over De Grote Zorgtest
  • Vanaf nu gaan de vragen over alle V&VN-richtlijnen, of richtlijnen waaraan V&VN heeft meegewerkt.
  • Iedereen kan meedoen: verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten uit alle zorgsectoren. (Verpleegkundig specialisten krijgen dezelfde vragen als verpleegkundigen.)
  • Je kunt je op elk moment aanmelden. Daarna blijf je via de mail drie keer per week vragen ontvangen totdat je je afmeldt.
  • Voor elke reeks van 40 vragen die je beantwoordt, krijg je 1 accreditatiepunt.
  • Twee keer per jaar wordt gekeken hoeveel vragen je tot dan toe hebt beantwoord en krijg je de verdiende accreditatiepunten toegekend.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)