Handreiking gebruik beschermende middelen: meer ruimte voor professionele afweging

  • 14 mei 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Coronavirus Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PDM) buiten ziekenhuis, handreiking, Foto © Robin Utrecht (ANP)
Foto © Robin Utrecht (ANP)

Bij patiënten of cliënten met corona(verdenking) gebruik je altijd persoonlijke beschermende middelen (PBM). Maar ook als patiënten of cliënten geen duidelijke klachten hebben, kan in bepaalde gevallen bescherming nodig zijn. De RIVM-richtlijn Uitgangspunten PBM buiten het ziekenhuis is aangepast. Deze biedt verpleegkundigen en verzorgenden nu de ruimte om in specifieke zorgsituaties op basis van hun professionele inzichten en ervaring PBM te gebruiken. V&VN publiceert vandaag een handreiking die je kan helpen om in te schatten of PBM nodig is.

Conny van Velden, bestuurder V&VN: “Veiligheid gaat boven alles. Het is belangrijk dat wij als verzorgenden en verpleegkundigen in specifieke situaties zelf de professionele afweging kunnen maken om PBM te gebruiken. Daar heeft V&VN lang op aangedrongen. Verzorgenden en verpleegkundigen hebben immers bij uitstek de kennis en ervaring om ter plekke zorgsituaties in te schatten. Deze handreiking kan helpen om op basis van deze professionele inschatting te besluiten of PBM wel of niet nodig is.”

Coronavirus

Krijg jij voldoende bescherming?

Werkgevers en het ministerie van VWS geven aan dat er nu voldoende PBM voor de zorg aanwezig is. Kom je zelf toch beschermingsmiddelen tekort? Bespreek dit dan met jouw werkgever. Lukt het niet om dit op je werk bespreekbaar te maken? Of zie je juist grote verbetering? Laat het ons weten via ons meldpunt.

De handreiking ‘Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) buiten het ziekenhuis’ is, op initiatief van V&VN, tot stand gekomen in samenwerking met de IGJ, het RIVM/LCI (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding), ActiZ, ZorgthuisNL en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)