'Extra loonruimte bescheiden correctie, maar er is veel meer nodig'

  • 23 september 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Algemeen Verpleegkundigen

V&VN vindt de 675 miljoen euro extra voor salarissen voor verpleegkundigen en verzorgenden een bescheiden correctie van de loonachterstand. “Het is bemoedigend dat het demissionaire kabinet ziet dat er zo snel mogelijk iets moet gebeuren in de beloning en waardering van zorgprofessionals”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman. “Maar premier Rutte snapt vast wel dat een beroepsgroep die op zijn laatste benen loopt niet opveert met een loonsverhoging van anderhalf procent alleen. Er is veel meer nodig, hoe eerder we een nieuw kabinet hebben, hoe beter het is.”

Het extra geld volgt op een brandbrief van brancheorganisaties, vakbonden en beroepsverenigingen die mede door V&VN is opgesteld en naar het demissionaire kabinet en de Kamerfracties is gestuurd. “De afgelopen anderhalf jaar hebben laten zien wat er gebeurt als je onvoldoende investeert in de zorg: we waren ook voordat de coronapandemie losbarstte met te weinig mensen om iedereen die hulp nodig heeft goed en tijdig te helpen.”

De rek is eruit. Het werkplezier daalt.

Dat is niet zonder gevolgen gebleven: het ziekteverzuim stijgt en vele collega’s zoeken een baan elders. Daardoor wordt de werklast van verpleegkundigen en verzorgenden die nog wel doorwerken weer zwaarder. “De rek is eruit. Het werkplezier daalt. Dat heb je niet terug met een beetje meer loonruimte, maar hopelijk is het signaal van vandaag een opmaat naar meer.”

Sigaar uit eigen doos

Overigens blijken het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer het niet eens over de manier waarop de extra loonruimte moet worden betaald. Het kabinet wil dat voorlopig doen met een stijging van de zorgpremies. “Normaal zou ik zeggen dat het niet aan mij is hoe het kabinet zijn huishoudboekje op orde krijgt. Maar de oplossing van premier Rutte is niet de mijne: verpleegkundigen en verzorgenden moeten die extra zorgpremie ook betalen en zo groot is de extra ruimte ook weer niet. Dan wordt het een sigaar uit eigen doos.”

Er is veel meer nodig. Hoe eerder we een nieuw kabinet hebben, hoe beter het is.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!