Beroepsverenigingen, vakbonden en brancheorganisaties: investeer NU in de zorg

  • 10 september 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige in verpleeghuis met patiënt

Demissionair of niet: als het kabinet de crisis in de zorg wil bezweren, dan moet het op Prinsjesdag forse investeringen voor de sector aankondigen. Dat schrijven achttien belangenorganisaties – waaronder V&VN – in een vandaag gepubliceerde oproep in de Volkskrant.

In de oproep wijzen werkgevers, vakbonden en beroepsverenigingen het kabinet erop dat dit geen tijd is om problemen door te schuiven naar hun opvolgers. De druk op de zorg neemt toe, van ggz tot het ziekenhuis en van de wijkverpleging tot de verpleeghuizen. De uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden is te hoog en de wachtlijsten voor de zorg groeien gestaag.

Rapport na rapport laat zien dat er niet goed genoeg wordt gezorgd voor zorgprofessionals: de salarissen blijven fors achter op beloningen elders, de werkdruk is te hoog om starters in de sector goed te begeleiden en de balans tussen werk en privé is zoek.

“Nu voor iedereen heel tastbaar is dat de zorg heel belangrijk is, is dit het moment om dit gat te dichten. Daarvoor zijn extra investeringen nodig”, aldus de ondertekenaars. “Het is tijd om de maatschappelijke waardering om te zetten in substantiële investeringen. Daar heeft heel Nederland profijt van. We weten dat het kabinet en het parlement vergaande besluiten kunnen nemen als het gaat om urgente of spoedeisende zaken. Dit is zo’n zaak.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)