Een derde golf? Dit kunnen we van Engeland leren

  • 10 maart 2021
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Webinar: De Britse variant covid-19 (Andy Rain, ANP)

Engeland werd zwaar getroffen door de Britse variant van het coronavirus. Een horrorscenario: rijen ambulances met coronapatiënten voor het ziekenhuis. “Ons team was bang dat de tweede golf even heftig werd als de eerste. Maar die tweede... was veel erger”, vertelt Flo Panel-Coates, Chief Nurse uit Londen. Welke impact had deze bizarre situatie op de zorg? En hoe houd je als team je hoofd boven water? V&VN-voorzitter Bianca Buurman ging met Flo in gesprek. 

De Britse variant denderde begin dit jaar als een tsunami over Engeland heen. In Londen trof het virus maar liefst één op de dertig inwoners. Het aantal patiënten op de ic verdubbelde in twee weken tijd. Dit zorgde voor ingewikkelde vraagstukken. “De grootste uitdaging? Het uitbreiden van de ic-bedden”, antwoordt Flo op de vraag van Bianca. “Er lagen 60% meer patiënten op de ic dan tijdens de eerste golf.” 

Morele stress 

Er was volgens Flo veel morele stress in het team. Stress om het virus zelf. Stress om collega’s te besmetten. En stress om familie te laten bezoeken. “Maar ook verpleegkundigen die bang waren om niet meer de beste kwaliteit van zorg te leveren. Hoe konden we patiënten alsnog goed verzorgen? Het hielp ons als team om hier veel over te praten. Dat er soms werk bleef liggen. En dat dit oké was. Want we leven in een pandemie!” 

Maar er ging ook veel goed. “Wij waren voorbereid op het worst-case scenario. En dan kun je een hoop aan. Zelfs meer dan je denkt. Want ondanks dat er 60% meer patiënten in het ziekenhuis lagen, hebben we nooit een patiënt hoeven weigeren.” Mede omdat Flo en haar team vorig jaar zomer hard werkten om personeel te trainen. Ook startte ze taskforceteams op en planden dagelijkse overleggen. 

Communicatie = key

“Om ons werk verder vol te houden lag de focus op de basic needs van verpleegkundigen en verzorgenden. Dus: eten, drinken en rusten. Daar moest altijd tijd voor zijn." Verder benadrukt Flo het belang van visible leadership and good communication. Maar ook het feit dat 40% van de Engelsen is gevaccineerd zorgt ervoor dat het aantal ziekenhuisopnames terugloopt. "Mensen worden minder ziek, er is weer lichtpuntje."

Wil je alle tips horen? En wil je weten wat je zelf kan doen? Bekijk de webinar hieronder. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd