Debat over cliëntprofielen in de Kamer

  • 10 april 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Tweedekamer Foto ter illustratie © Pixabay
Foto ter illustratie © Pixabay

Het experiment met een nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging is woensdag 10 april besproken in een commissiedebat. Minister Helder gaf antwoorden op diverse kritische vragen over het door de NZa ontwikkelde model met cliëntprofielen.  “Het is te prijzen dat de Kamerleden zich goed laten informeren over deze cliëntprofielen. Als er veel vragen zijn, betekent het dat het onderwerp leeft”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Zowel in het zorgveld als in de Kamer is het nieuwe bekostigingsmodel voor de wijk een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Ook minister Helder constateerde dat. “Je mag verschillen van mening. Maar of je nu voor of tegen dit nieuwe model bent; iedereen is het erover eens dat een nieuw bekostigingsmodel uiteindelijk moet gaan om ondersteuning van een toekomstbestendige wijkverpleging, waarbij de wijkverpleegkundige meer ruimte krijgt.”

Buurman: “Voor V&VN is van belang dat een nieuw model niet mag leiden tot meer administratieve lasten en dat geen enkele cliënt buiten de boot mag vallen bij een zorgaanvraag.” Minister Helder maakte in antwoord op een Kamervraag hierover duidelijk dat juist het nieuwe model ertoe zou moeten leiden dat zorgorganisaties niet geprikkeld worden om de ‘makkelijke’ patiënten in zorg te nemen.

“Bij V&VN merken we ook dat er veel vragen zijn over de cliëntprofielen. Wie nog meer wil weten kan het webinar van vorige maand terugkijken. Ook hebben we een speciaal mailadres (bekostigingwijkverpleging@venvn.nl) waar vragen naar toe kunnen worden gestuurd”, besluit Buurman.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)