Webinar NZa nieuwe bekostiging voor wijk druk bezocht

  • 29 maart 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Webinar Nza
V.l.n.r.: Geert van der Veer (NZa), Bianca Buurman (V&VN), Jeroen van den Oever (ActiZ) en Vanessa Schroer (wijkverpleegkundige bij Sensire)

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft donderdag 28 maart een webinar georganiseerd over het experiment met een nieuwe bekostiging van de wijkverpleging. Omdat wijkverpleegkundigen nog veel vragen hebben over het nieuwe model met 16 cliëntprofielen heeft V&VN aan dit webinar meegewerkt.

In totaal hebben 533 belangstellenden het webinar gevolgd. Via de chat zijn ruim 300 vragen beantwoord. De volgers van het webinar konden live vragen stellen aan een panel dat bestond uit Geert van der Veer (NZa), Bianca Buurman (V&VN), Jeroen van den Oever (ActiZ) en Vanessa Schroer (wijkverpleegkundige bij Sensire).

De vragen gingen onder meer over wat het betekent voor de bekostiging als uit het nieuwe model met de cliëntprofielen blijkt dat in een wijk het aantal complexe zorgvragers toeneemt. Eensgezind spraken de vier panelleden de ambitie uit dat uiteindelijk de zorgverzekeraar de cliëntprofielen automatisch uit het elektronisch cliëntendossier zal kunnen halen, zodat de wijkverpleegkundigen niet nog meer administratieve lasten te verwerken krijgen.

No-go

Dat heel complexe patiënten niet in een van de cliëntprofielen zouden passen, daardoor geen bekostiging voor zorg zouden krijgen en nu worden afgewezen door zorgorganisaties, verwees de NZa naar het rijk der fabelen. Op dit moment wordt namelijk nog helemaal niet gewerkt met de nieuwe bekostiging, maar alleen ‘geoefend’ met het invullen van formulieren ten behoeve van het nieuwe model.

“Voor V&VN zou dat echt een 'no-go' zijn. Niemand mag buiten de boot vallen”, zei ook V&VN-voorzitter Bianca Buurman. “Als iemand een terechte zware zorgvraag heeft, mag dat geen reden zijn om geen zorg te verlenen. Dat is inderdaad een fabel en mag ook nooit werkelijkheid worden.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)