‘De maskers gaan weer op in verpleeghuizen’

  • 3 oktober 2022
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
MV191120 Venvn Bethem 71A8479

Een nieuwe coronagolf lijkt zich deze herfst aan te dienen. Alle sectoren hebben hun eigen plannen hiervoor klaar liggen. Het ziekteverzuim dat er al is en mogelijk gaat toenemen, blijft het grootste probleem.

Wat betekent dit voor verzorgenden en verpleegkundigen in de verpleeghuizen? Bewoners van verpleeghuizen zijn vaak extra kwetsbaar bij een besmetting met het coronavirus. In Nederland wonen ongeveer 125.000 personen in een verpleeghuis. Afgelopen week -week 39 - testten gemiddeld 88 verpleeghuisbewoners positief per dag. Bij één op de vijf verpleeghuislocaties in ons land was in september sprake van minstens één besmette bewoner, zo staat op het coronadashboard. De provincie Drenthe kent de meeste besmettingen in de verpleeghuizen.

Mondmasker

Marita de Kleijne is voorzitter van V&VN Verzorgenden: ”Er zijn signalen van verpleeghuizen die weer laagdrempelig het mondneusmasker invoeren. Bij de deuren worden voor de bezoekers de maskers neergelegd met het verzoek een masker te dragen. Aan collega’s wordt gevraagd om bij (lichte) verkoudheid tijdens het werk het mondneusmasker op te zetten. Er zijn ook organisaties waar het mondneusmasker verplicht is en alweer weken is ingevoerd. We moeten alert blijven en anticiperen; vandaar dat dit beleid weer wordt ingezet. De professionals merken wel dat de bewoners aanzienlijk minder ziek zijn dan bij voorgaande coronagolven. Er zijn geen signalen van massaal ziekteverzuim als gevolg van besmettingen. Maar dat wil niet zeggen dat er voldoende personeel is. De arbeidskrapte is nog erger dan een jaar geleden. We zijn in de verpleeghuizen nog altijd aan het overleven.”

We moeten alert blijven en anticiperen; vandaar dat dit beleid weer wordt ingezet.

Marita de Kleijne, voorzitter V&VN Verzorgenden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)