Coronavirus

  • V&VN Algemeen

In het hele land hebben verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten direct of indirect met het coronavirus (COVID-19) te maken. Op deze pagina vind je onze publicaties en activiteiten omtrent het virus.

Coronavirus: overzicht leermiddelen, scholingen en kennispleinen

Het coronavirus of Covid-19 leidt tot veel onzekerheid en vragen bij vrijwel alle medewerkers in de zorg. Op deze pagina een overzicht van leermiddelen, scholingen en kennispleinen die je (hopelijk) verder kunnen helpen.

Veelgestelde vragen over werken in de coronacrisis

Extra ondersteuning voor cliënten in coronatijd

Hoe zorg je voor extra ondersteuning voor cliënten in tijden van corona? Er zijn veel tools, leermiddelen en kennisplatformen beschikbaar die hierbij kunnen helpen. We zetten een aantal voorbeelden op een rij.

Psychische ondersteuning in coronatijden

Werken in de zorg tijdens de coronacrisis vraagt veel van verpleegkundigen en verzorgenden. Goede psychische begeleiding is van levensbelang, in alle sectoren van de zorg. Tijdens én na de coronacrisis moet er aandacht en ondersteuning zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden met psychische klachten.

Palliatieve zorg in tijden van corona

Via het meldpunt van V&VN komen veel zorgen en vragen binnen over werken in tijden van corona. Ook over het begeleiden van patiënten en hun familieleden in de palliatieve- en de stervensfase. We lichten een aantal relevante vragen uit.

Lees alle nieuwsberichten

25-06-2020: Corona-bonus eindelijk in zicht, maar méér is nodig

Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden krijgen een bonus van 1000 euro netto. Dit heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. Met de bonus willen Tweede Kamer en kabinet hun waardering en dankbaarheid tonen voor het harde werk in de zorg tijdens de coronacrisis. V&VN vindt het positief dat de bonus er gaat komen, maar meer is nodig.

25-06-2020: Bezoekers weer welkom in alle (coronavrije) verpleeghuizen

Verpleeghuislocaties waar geen besmettingen met corona zijn, kunnen weer open voor bezoek. Volgens de minister vraagt de openstelling wel om goed overleg binnen de verpleeghuizen en moet die ook praktisch uitvoerbaar zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de anderhalve meter. Dit is een verdere terugdraaiing van de zeer omstreden sluiting van verpleeghuizen voor bezoek.

23-06-2020: Advies V&VN en NVIC over opschaling IC capaciteit naar LNAZ

Het gezamenlijke advies van V&VN IC en NVIC over de opschaling van IC capaciteit is vandaag ingeleverd bij het LNAZ: dit coördineert de uitvoering van het verzoek van minister om "op korte termijn, in overleg met de betrokken veldpartijen, met een plan te komen over de structurele en flexibele opschaling van IC-capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen."

20-05-2020: Versoepeling bezoekregeling gehandicaptenzorg: ‘Het is een enorme puzzel’

Minister Hugo de Jonge kondigde tijdens de persconferentie op 19 mei aan dat cliënten in gehandicaptenorganisaties binnenkort weer bezoek mogen ontvangen. We spraken hierover met Sandra de Wit, verpleegkundig specialist en voorzitter van V&VN Verstandelijk Gehandicaptenzorg.

08-06-2020: 4 wijzigingen in het testbeleid voor zorgprofessionals

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten die passen bij het coronavirus zich laten testen. Ook voor zorgprofessionals is het testbeleid verder verruimd. We zetten vier belangrijke wijzigingen op een rij.

19-05-2020: Peiling IC-verpleegkundigen: snel naar 1.700 IC-bedden structureel niet realistisch

Het op korte termijn uitbreiden van het aantal IC-bedden naar 1.700 structureel is niet realistisch. Dit blijkt uit een V&VN-peiling waaraan ruim 1.100 IC-verpleegkundigen hebben deelgenomen.

15-05-2020: Krissie blogt: Dansen zonder schoenen

Wat zeg je tegen een patiënt die doodsbang is om besmet te raken met het coronavirus? Verpleegkundig specialist ggz Krissie blogt over haar zoektocht naar de juiste woorden.

14-05-2020: Handreiking gebruik beschermende middelen: meer ruimte voor professionele afweging

Bij patiënten of cliënten met corona(verdenking) gebruik je altijd persoonlijke beschermende middelen (PBM). Maar ook als patiënten of cliënten geen duidelijke klachten hebben, kan in bepaalde gevallen bescherming nodig zijn. V&VN heeft een handreiking gepubliceerd die je kan helpen om in te schatten of PBM nodig is.

08-05-2020: V&VN-peiling onder alle IC-verpleegkundigen van start

In het debat over de opschaling van IC-capaciteit is het cruciaal dat de stem van IC-verpleegkundigen luid en duidelijk wordt gehoord. Daarom is vandaag een V&VN-peiling onder IC-verpleegkundigen van start gegaan.

08-05-2020: Structureel naar 1.700 IC bedden? Dat is zeer de vraag

Minister De Jonge wil een plan maken om het aantal bedden op de IC’s structureel te verhogen van de huidige 1.150 naar 1.700. Want het is maar zeer de vraag of die 1.700 haalbaar zijn, in welk tempo en onder welke voorwaarden. De politiek doet er goed aan om eerst naar de experts te luisteren: de IC-verpleegkundigen en de intensivisten.

01-05-2020: Peiling V&VN: tekorten maskers houden aan, psychische druk hoog

De helft van alle verpleegkundigen en verzorgenden ervaart een tekort aan beschermende middelen. Vooral mondneusmaskers zijn schaars. Dit blijkt uit een peiling onder V&VN-leden waaraan 10.096 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten hebben meegedaan. Gerton Heyne: “Het is schrijnend dat na twee maanden zo veel verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds hun werk niet veilig kunnen doen.”

28-04-2020: Corona in de ggz: ‘De zorg die bij ons past, die kan nu even niet’

Ook in de ggz is er als gevolg van de coronacrisis sprake van een tekort aan beschermingsmiddelen en knelpunten rondom testen. Daarnaast kun je hier te maken krijgen met cliënten die zich niet houden aan de anderhalve meter-regel of die moeilijk in quarantaine te houden zijn. En voor welke extra uitdagingen kom je op een cohortafdeling met psychiatrische cliënten te staan? Een psychiatrisch verpleegkundige vertelt.

28-04-2020: Dagboek van een bemonsteraar in coronatijd

Wat een onbezorgd voorjaar leek te worden, veranderde in korte tijd in crisistijd. Franciske de Vries werkt bij GGD Fryslân en vertelt van week tot week hoe haar werk in coronatijd drastisch verandert van jeugdverpleegkundige naar bemonsteraar (iemand die coronatests afneemt).

27-04-2020: Pauline blogt: Corona verandert alles

Corona verandert alles. Zorgvuldig opgezette plannen en uitgestippelde paden staan ineens op de helling. Mogelijkheden zijn beperkt en deuren die normaal openstaan, zijn ineens gesloten. Wijkverpleegkundige Pauline ziet van dichtbij hoe moeilijk dit soms is.

24-04-2020: Is deze crisis een aanzet naar duurzame waardering?

Hoe houden we de maatschappelijke waardering voor verpleegkundigen en verzorgenden vast? Hugo Schalkwijk, adviseur voor het Historisch College FNI bij V&VN, pleit voor het opbouwen van een collectief geheugen over de cruciale rol van verpleegkundigen en verzorgenden tijdens de coronacrisis. Hij roept verpleegkundigen en verzorgenden op om hun ervaringen te delen en zo beschikbaar te maken voor toekomstige generaties.

20-04-2020: Pauline blogt: tussen wal en schip

Terwijl de moeder nog slaapt, bespreekt wijkverpleegkundige Pauline de situatie met haar dochter. Aan de muur hangen foto’s van de kleinkinderen. Ze schiet vol, ze wil hen zo graag op zien groeien. Het idee dat haar moeder haar mogelijk kan besmetten met corona maakt haar doodsbang. Maar Pauline kan haar niet helpen.

20-04-2020: Zorg goed voor jezelf tijdens de coronacrisis: 7 adviezen van Defensie

Hoewel de situaties die je nu in de zorg kunt tegenkomen niet te vergelijken zijn met oorlogssituaties, zijn er wel overeenkomsten. Het risico dat je zelf als zorgprofessional loopt door het virus, ethische dilemma’s en langdurige blootstelling aan stress. Het Ministerie van Defensie heeft daarom besloten kennis te delen over hoe om te gaan met de mentale belasting van zorgprofessionals.

20-04-2020: Nieuw: 6 belangrijke richtlijnen voor goede zorg tijdens de coronacrisis

Om verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten te ondersteunen bij hun werk in tijden van corona worden veel nieuwe richtlijnen ontwikkeld. Ook de afgelopen dagen zijn er weer nieuwe richtlijnen gepubliceerd waar leden van V&VN aan hebben meegewerkt. De belangrijkste nieuwe documenten op een rij.

16-04-2020: V&VN: RIVM-richtlijnen aanscherpen om zorgverleners beter te beschermen

V&VN wil dat zorgverleners beter worden beschermd en pleit daarom voor aanscherping van RIVM-richtlijnen. Verpleegkundigen en verzorgenden voelen zich vaak niet veilig, zegt V&VN-voorzitter Gerton Heyne vandaag tegen de NOS. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt sterk toe.

14-04-2020: V&VN: ‘Nog steeds te weinig tests’

Verpleegkundigen en verzorgenden lopen tegen een muur op bij de aanvraag van een coronatest. Ondanks de toezegging dat zorgverleners al bij milde klachten een test mogen krijgen, lukt hen dat vaak niet.

12-04-2020: Vernieuwde richtlijn ggz: verpleegkundig specialist mag coronatest indiceren

Om de zorg tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er verschillende richtlijnen ontwikkeld. Zo ook voor de ggz. Deze richtlijn is onlangs herzien. Een aantal belangrijke punten uit de richtlijn op een rij.

12-04-2020: Pauline blogt: Een eenzaam overlijden

Als een cliënt in het verpleeghuis overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus, ziet wijkverpleegkundige Pauline Arts van dichtbij hoe eenzaam het overlijden is in deze tijd. Voor de cliënt, maar ook voor zijn naasten.

10-04-2020: Een luisterend oor tijdens de coronacrisis: gratis coaching voor zorgprofessionals

Werken in de zorg tijdens de coronacrisis vraagt veel van verpleegkundigen en verzorgenden. Kun jij een luisterend oor gebruiken, wil je praten over die dienst of situatie waar je steeds aan blijft denken? Via de website  ‘Sterk in je werk – Extra coaching voor de zorg’ kun je je aanmelden voor een coachingsgesprek.

09-04-2020: 'Waar blijven de mondmaskers, minister?'

Hoe moeten verpleegkundigen en verzorgenden omgaan met het duivelse dilemma: stoppen we met zorg verlenen of accepteren we het risico dat we onze eigen patiënten besmetten? Terwijl het hier om de voor het virus meest kwetsbare groepen in onze samenleving gaat. Dit waren de hoofdvragen van het debat in de Tweede Kamer over de aanpak door de overheid van de corona-pandemie. De vraag wanneer er voldoende mondmaskers, spatbrillen en beschermende schorten zullen zijn, bleef helaas onbeantwoord.

09-04-2020: 3 veranderingen in testbeleid voor verpleegkundigen en verzorgenden buiten het ziekenhuis

Sinds maandag 6 april kom je als verpleegkundige of verzorgende buiten het ziekenhuis eerder in aanmerking om getest te worden op het coronavirus, als je werkt en hoest en/of neusverkouden bent. Sinds 8 april zijn er enkele veranderingen in deze richtlijn van het RIVM.

08-04-2020: Pauline blogt: Werken in het coronateam

'Wat is het verschil tussen werken in een regulier team en het coronateam?' Wijkverpleegkundige Pauline legt uit. "De energie, het samen voor hetzelfde doel, de hectiek en het schakelen, maar ook de voortdurende mentale druk. Het verdriet, getraumatiseerde en angstige families, onmacht. Dat alles vrijwel aan één stuk door."

08-04-2020: Hoe zorg je voor een waardig afscheid in tijden van Corona?

De palliatieve fase is een kwetsbare fase in het zorgproces. De coronacrisis maakt deze fase extra ingewikkeld. We vroegen een aantal zorgprofessionals naar de vraagstukken waar zij nu mee te maken krijgen.

07-04-2020: Helpenden in de wijk tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis is het organiseren van zorg een zware klus. Er wordt gezocht naar creatieve oplossingen zodat de noodzakelijke zorg gegeven kan blijven worden. In de wijk wordt al overgegaan tot meer zorg-op-afstand en afschaling van zorg.

07-04-2020: Bijspringen in coronacrisis? Lees de handreiking voor voormalig verpleegkundigen en verzorgenden

We kregen veel meldingen binnen van voormalig verpleegkundigen en verzorgenden die in de coronacrisis willen bijspringen in de zorg. In samenwerking met andere partijen kwam daar een centraal punt voor: extrahandenvoordezorg.nl. Hoe pak je het aan als je na jaren weer terugkeert naar de zorg? In de handreiking van V&VN lees je waar je op moet letten.

06-04-2020: V&VN: stil drama in wijk en verpleeghuizen door tekort beschermende middelen

Het aanhoudende tekort aan beschermingsmiddelen tegen corona zadelt verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging en verpleeghuizen op met een duivels dilemma. Stoppen we met zorg verlenen of accepteren we het risico dat we onze eigen patiënten besmetten?

05-04-2020: Geen bezoek gehandicaptenzorg: ‘Beeldbellen is voor sommigen heel ingewikkeld’

Hoe leg je aan een cliënt met een verstandelijke beperking uit dat er geen bezoek meer langskomt? En dat niezen écht in de ellenboog moet? Ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg veroorzaakt de coronacrisis flinke uitdagingen. Sandra de Wit, voorzitter van V&VN Verstandelijk gehandicaptenzorg, vertelt.

04-04-2020: Landelijke hulplijn voor zorgprofessionals geopend

Zorgprofessionals die in deze emotioneel zwaar belastende tijd hun hart willen luchten, kunnen terecht bij een landelijke hulplijn van het Instituut voor Psychotrauma. Collega’s die door de coronacrisis psychosociale ondersteuning nodig hebben, worden hier zeven dagen per week te woord gestaan door gespecialiseerde psychologen. V&VN had hier samen met de vakbonden en andere partijen op aangedrongen bij het ministerie van VWS.

03-04-2020: Werken zonder beschermende middelen? Onacceptabel!

Onbeschermd werken brengt de gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden in gevaar, evenals die van hun collega’s, patiënten en dierbaren. Toch is dit aan de orde van de dag. Daarover komen bij ons meldpunt de meeste meldingen binnen.

02-04-2020: V&VN: ‘Meer dan 2400 IC-bedden is een illusie’

“Meer dan 2.400 IC-bedden is spelen met vuur, een illusie.” Dat zegt V&VN-voorzitter Gerton Heyne vandaag in de Telegraaf en in de Volkskrant. Over politieke partijen die tegen elkaar opbieden om nóg meer IC-bedden te regelen: “Het lijkt wel een veiling. Doe even normaal. Het is niet reëel. Ga eens praten met die IC-verpleegkundigen.”

01-04-2020: Bezoekregelingen verpleeghuizen en gehandicaptenzorg blijven van kracht

Gisteren kondigde minister-president Mark Rutte in een persconferentie aan dat alle maatregelen omtrent het coronavirus tot tenminste 28 april van kracht blijven. Dat geldt ook voor de bezoekregelingen in de verpleeghuis,- en gehandicaptenzorg, waar bezoek zoveel mogelijk beperkt wordt.

31-03-2020: Nieuw testbeleid: ook voor verpleegkundigen en verzorgenden buiten ziekenhuis

Vanaf maandag 6 april wordt het beleid: verpleegkundigen en verzorgenden die werkzaam zijn buiten het ziekenhuis en klachten hebben, worden getest op het coronavirus. Dat maakte minister De Jonge (VWS) zojuist bekend op een persconferentie.

31-03-2020: Wijkverpleging verschraalt, tekort aan beschermingsmiddelen

In veel wijken krijgen cliënten de komende tijd beduidend minder zorg dan ze gewend zijn als gevolg van de coronacrisis. Op die manier moet de kans op besmetting van kwetsbare ouderen, én van verpleegkundigen en verzorgenden, zo veel mogelijk worden beperkt. Dit leidt in de praktijk tot verschraling. Daarnaast is er in de wijk nog steeds een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

30-03-2020: V&VN: niet schipperen met veiligheid verpleegkundigen en verzorgenden

Er wordt nu een groot beroep gedaan op verpleegkundigen en verzorgenden. Daar moet tegenover staan dat overheid en werkgevers zorgen voor goede en adequate persoonlijke beschermingsmiddelen. Óók als het om mondmaskers gaat. De eisen die daaraan worden gesteld zijn hoog: het gaat immers om de veiligheid en gezondheid van zorgprofessionals én van hun patiënten. V&VN vindt dat je ook in tijden van schaarste niet met deze eisen moet schipperen.

30-03-2020: V&VN: goede psychische begeleiding van levensbelang

In de coronacrisis hebben veel verpleegkundigen en verzorgenden last van emotionele overbelasting. Bianca Buurman, hoogleraar en CNO, in de Volkskrant: “De signalen zijn zorgelijk”.

30-03-2020: Afschalen wijkverpleging: wat heeft deze cliënt écht nodig?

Niet-noodzakelijke, uitstelbare zorg en huishoudelijke hulp worden op steeds meer plekken niet geleverd als gevolg van de coronacrisis. Volgens Actiz is die afschaling nodig omdat steeds meer met corona besmette ouderen thuis worden verzorgd.

28-03-2020: Verpleeghuizen en wijkverpleging: dit is het testbeleid van het RIVM

Ben je als verzorgende of verpleegkundige in de wijk of in het verpleeghuis aan het snotteren en hoesten? Er is een nieuw stroomschema van het RIVM waarin staat of je dan kan werken, met welke extra beschermingsmiddelen, en of je in aanmerking komt om getest te worden op het coronavirus, áls er tests beschikbaar zijn.

28-03-2020: V&VN: veel meer mondmaskers én veel meer testen

De signalen over tekorten aan mondneusmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen stromen binnen op ons meldpunt. Rode draad: tekorten aan beschermingsmiddelen en tests, én verwarring over het gebruik van mondmaskers.

27-03-2020: Gebruik mondmaskers

Over het gebruik van mondmaskers ontvangen we veel vragen op ons meldpunt. De verschillende adviezen zorgen voor onzekerheid over goede bescherming.Welk masker gebruik je wanneer? Wat zijn de uitzonderingen? En wat zijn de verschillen tussen de FFP1, FFP2 en de chirurgische maskers? Dit filmpje van Marc Bonten, arts-microbioloog van het UMCU, geeft antwoord op die vragen.

26-03-2020: Zo ga je om met de Wet zorg en dwang tijdens de coronacrisis

De coronacrisis vraagt veel van verpleegkundigen en verzorgenden. In veel gevallen gaat de zorg gewoon door, maar er komt ook extra zorg bij. Dit kan voor dilemma’s zorgen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de Wet zorg en dwang tijdens de coronacrisis? Het ministerie van VWS heeft hier informatie over gedeeld. De kern: weet wanneer je wel en niet mag afwijken van het stappenplan van de Wet zorg en dwang. Lees hier hoe dit precies zit.

26-03-2020: Gezamenlijke inkoop beschermende hulpmiddelen van start

Van mondmaskers tot spatbrillen en van schorten tot materiaal om te testen; door de coronacrisis is er een grote behoefte aan medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich grote zorgen over de tekorten hieraan. Op ons meldpunt komen hier de meeste signalen over binnen. Veel collega’s vragen zich af of er ook voldoende aandacht is voor andere sectoren dan het ziekenhuis, zoals de ggz of de wijk: “We kunnen onszelf niet beschermen en de cliënten niet.”

25-03-2020: Richtlijn RIVM testen zorgmedewerkers

Het RIVM heeft een richtlijn uitgebracht voor het inzetten en testen van zorgmedewerkers. Hierin zegt het RIVM wanneer je wel kan werken, wanneer het beter is om niet te werken én wanneer je getest moet worden.

25-03-2020: RIVM: Chirurgische maskers bieden, onder voorwaarden, voldoende bescherming

Chirurgische maskers bieden, onder voorwaarden, voldoende bescherming tegen besmetting met het coronavirus. Dit zegt het RIVM in een herziene richtlijn over het gebruik van mondneusmaskers. Over het gebruik hiervan waren veel vragen, onder andere bij ons meldpunt. Het RIVM zegt nu: “Alleen bij druppelvorming moeten FFP2-maskers worden gebruikt”.

24-03-2020: Bezoek in de gehandicaptenzorg: ‘Nee, tenzij…’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft gisteren een afwegingskader gepresenteerd waarmee organisaties hun beleid kunnen formuleren ten aanzien van de bezoekregeling. De kern: Bezoek? ‘Nee, tenzij…’

24-03-2020: Pauline blogt: Zorgen op afstand

Wijkverpleegkundige Pauline blogt over de gevolgen van coronabesmettingen in het woonzorgcentrum bij haar in de buurt. "De machteloosheid is enorm, de afstand tussen haar en hem voelt onoverbrugbaar."

23-03-2020: 'Hoe houden we dit vol?' - Verzorgenden over verpleeghuizen zonder bezoek

Nu er geen bezoek meer langs mag komen in verpleeghuizen, zoeken verzorgenden en verpleegkundigen naar manieren hoe om te gaan met het wegvallen van mantelzorgers en familieleden.

23-03-2020: Coronavirus: overzicht leermiddelen, scholingen en kennispleinen

We krijgen veel signalen en vragen van verpleegkundigen en verzorgenden over kennis omtrent het nieuwe coronavirus. Daarom zetten we de belangrijkste leermiddelen, scholingen en kennispleinen op een rij.

23-03-2020: Videoboodschap Gerton Heyne: diep respect voor verzorgenden en verpleegkundigen

Verzorgenden en verpleegkundigen verdienen groot respect en dankbaarheid voor het werk dat wordt verzet. In zeer zware omstandigheden. Bekijk hier de videoboodschap van V&VN-voorzitter a.i. Gerton Heyne.

21-03-2020: V&VN: veiligheid hoogste prioriteit

Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich grote zorgen over de tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen. V&VN werkt er dag en nacht aan om te zorgen dat deze signalen terecht komen bij alle partijen die er iets aan kunnen doen. Onder aanvoering van VWS wordt nu alles uit de kast gehaald om voor voldoende beschermende middelen te zorgen.

21-03-2020: Coronacrisis: 5 vragen aan GGD-verpleegkundige Saskia

De laatste keer dat we haar spraken was GGD-verpleegkundige Saskia druk met voorlichting geven, testen, contactonderzoek en met het monitoren van de mensen die met een coronapatiënt in contact zijn geweest. Nu, ruim twee weken later, is de situatie compleet veranderd.

20-03-2020: Coronacrisis: Indicatiestelling verruimd naar (beeld)bellen, maar achter de voordeur komen blijft belangrijk

Er komen veel vragen over de indicatiestelling in de wijk tijdens deze coronacrisis. V&VN publiceert daarom in samenwerking met andere partijen in de wijkverpleging een nieuw advies voor verpleegkundigen over indicatiestelling in deze periode.

20-03-2020: IC-verpleegkundige Rowan: 'Ik heb nog nooit zoveel saamhorigheid gevoeld'

Het coronavirus heeft het leven van IC-verpleegkundige Rowan Marijnissen flink overhoop gegooid. “Ik heb alles uit mijn handen laten vallen en sta nu vrijwel de hele tijd aan het bed.”

20-03-2020: Krissie blogt: Een dag waarop ineens niets meer mag

Doordat het coronavirus snel om zich heen grijpt neemt de forensisch psychiatrische instelling waar Krissie werkt strikte maatregelen. Zo mogen patiënten niet meer op verlof. "Mijn boodschap is voor hem méér dan 'gewoon slecht nieuws'."

19-03-2020: Verpleeghuizen dicht voor bezoek: ‘Geen familie, geen mantelzorger, hoe moet dat?’

Minister De Jonge van VWS kondigde zojuist aan dat er geen bezoek meer langs mag komen in verpleeghuizen. De maatregel wordt genomen om kwetsbare groepen in de samenleving extra te beschermen tegen het coronavirus.

19-03-2020: Blog Pauline: Stilte voor de storm

"Hoe houd ik het coronavirus buiten de deur? Jullie hebben hier toch zeker al lang over nagedacht?", vroeg een cliënt aan wijkverpleegkundige Pauline Arts. Ze schreef er een blog over.

19-03-2020: Helpen? Meld je als (ex-)verpleegkundige of verzorgende aan op extrahandenvoordezorg.nl

Vanaf vandaag kun je je als (ex-)verpleegkundige of verzorgende aanmelden op extrahandenvoordezorg.nl, een samenwerking tussen beroepsorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg.

18-03-2020: Coronavirus: plan VWS tegen tekort aan beschermingsmiddelen

Minister Bruins kondigt een plan aan om de tekorten aan beschermende en medische hulpmiddelen aan te pakken. De situatie is nijpend, schrijft Bruins. Bij het meldpunt van V&VN komen sinds vorige week veel zorgen van verpleegkundigen en verzorgenden binnen over de tekorten. V&VN nam die zorgen mee naar het crisisoverleg op het ministerie van VWS.

18-03-2020: Conny blogt: ‘Dit wordt een enorme klus’

Conny van Velden, bestuurslid a.i. en kinderverpleegkundige, blogt over de coronacrisis: "Er wordt extra veel van ons gevraagd. Maar we gaan het samen doen."

18-03-2020: Coronavirus: onder voorwaarden mag je als niet-praktiserend verpleegkundige tijdelijk weer aan de slag

Niet-praktiserende verpleegkundigen van wie de BIG-registratie na 1 januari 2018 verlopen is, mogen tijdelijk weer als zelfstandig verpleegkundige aan de slag. Nood breekt wet, schrijft VWS op 17 maart in de aankondiging van de aanvullende maatregelen.

17-03-2020: Zorgen om de wijk: ‘We moeten het doen met één flesje handalcohol’

Er zijn bij V&VN veel meldingen binnengekomen van knelpunten, zorgen en dilemma's mbt het Coronavirus. V&VN heeft deze meegenomen naar het crisisoverleg met VWS.

16-03-2020: Maak inzet ex- en aankomende verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk

Kunnen we verpleegkundigen en verzorgenden zonder of met een verlopen BIG registratie inzetten in de coronacrisis? V&VN gaat daarover in overleg met VWS.

12-03-2020: Coronavirus: meld ons je zorgen, knelpunten en oplossingen

Verpleegkundigen en verzorgenden werken met andere zorgprofessionals keihard samen om de uitbraak van het coronavirus in ons land zo veel mogelijk onder controle te houden. Zij maken zich daarbij grote zorgen. We roepen daarom verpleegkundigen en verzorgenden op hun zorgen, dilemma’s, knelpunten én mogelijke suggesties voor oplossingen met ons te delen.

10-03-2020: Update coronavirus: V&VN annuleert bijeenkomsten

In het hele land hebben verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten direct of indirect met het coronavirus (COVID-19) te maken. V&VN volgt de richtlijnen van het RIVM. Met betrekking tot de V&VN-bijeenkomsten nemen we een extra maatregel.

05-03-2020: 7 vragen aan GGD-verpleegkundige Saskia over het coronavirus

Op 28 februari schreef Saskia een blog over het coronavirus. Hoe gaat zij hier als GGD-verpleegkundige mee om? Op het moment dat haar blog verscheen, was de eerste besmetting in Nederland net een feit. Inmiddels is de situatie in Nederland flink veranderd. We stelden Saskia zeven vragen over de huidige situatie.

03-03-2020: Update coronavirus

De actuele ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus hebben de aandacht van V&VN. V&VN houdt daarbij de richtlijnen en adviezen van het RIVM aan.

28-02-2020: Coronavirus: de GGD-verpleegkundigen staan klaar

Het is eind januari als we de eerste berichten ontvangen over een nieuw virus in China. Wat betekent dit nieuwe virus voor de GGD? Verpleegkundige Saskia van Egmond vertelt in een blog hoe ze als team infectieziektebestrijding een plan maken.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.