Coronavirus

  • V&VN Algemeen

In het hele land hebben verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten direct of indirect met het coronavirus (COVID-19) te maken. Op deze pagina vind je al onze publicaties en activiteiten omtrent het virus.

Meld jouw zorgen, dilemma's, knelpunten en ideeën

V&VN roept verpleegkundigen en verzorgenden op hun zorgen, dilemma's en suggesties voor mogelijke oplossingen met ons te delen. Zo willen we een goed landelijk én regionaal overzicht krijgen van waar de grootste problemen (kunnen) ontstaan en van hoe ze kunnen worden opgelost. Die inzichten bespreken we vervolgens met het ministerie, de bonden, artsen, werkgevers en andere betrokken partijen. Juist nu moeten we alles op alles zetten om verpleegkundigen en verzorgenden op de been te houden.

Doe hier je melding

Coronavirus: overzicht leermiddelen, scholingen en kennispleinen

Veelgestelde vragen over werken in de coronacrisis

Lees alle nieuwsberichten

31-03-2020: Nieuw testbeleid: ook voor verpleegkundigen en verzorgenden buiten ziekenhuis

Vanaf maandag 6 april wordt het beleid: verpleegkundigen en verzorgenden die werkzaam zijn buiten het ziekenhuis en klachten hebben, worden getest op het coronavirus. Dat maakte minister De Jonge (VWS) zojuist bekend op een persconferentie.

31-03-2020: Wijkverpleging verschraalt, tekort aan beschermingsmiddelen

In veel wijken krijgen cliënten de komende tijd beduidend minder zorg dan ze gewend zijn als gevolg van de coronacrisis. Op die manier moet de kans op besmetting van kwetsbare ouderen, én van verpleegkundigen en verzorgenden, zo veel mogelijk worden beperkt. Dit leidt in de praktijk tot verschraling. Daarnaast is er in de wijk nog steeds een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

30-03-2020: V&VN: niet schipperen met veiligheid verpleegkundigen en verzorgenden

Er wordt nu een groot beroep gedaan op verpleegkundigen en verzorgenden. Daar moet tegenover staan dat overheid en werkgevers zorgen voor goede en adequate persoonlijke beschermingsmiddelen. Óók als het om mondmaskers gaat. De eisen die daaraan worden gesteld zijn hoog: het gaat immers om de veiligheid en gezondheid van zorgprofessionals én van hun patiënten. V&VN vindt dat je ook in tijden van schaarste niet met deze eisen moet schipperen.

30-03-2020: V&VN: goede psychische begeleiding van levensbelang

In de coronacrisis hebben veel verpleegkundigen en verzorgenden last van emotionele overbelasting. Bianca Buurman, hoogleraar en CNO, in de Volkskrant: “De signalen zijn zorgelijk”.

30-03-2020: Afschalen wijkverpleging: wat heeft deze cliënt écht nodig?

Niet-noodzakelijke, uitstelbare zorg en huishoudelijke hulp worden op steeds meer plekken niet geleverd als gevolg van de coronacrisis. Volgens Actiz is die afschaling nodig omdat steeds meer met corona besmette ouderen thuis worden verzorgd.

28-03-2020: Verpleeghuizen en wijkverpleging: dit is het testbeleid van het RIVM

Ben je als verzorgende of verpleegkundige in de wijk of in het verpleeghuis aan het snotteren en hoesten? Er is een nieuw stroomschema van het RIVM waarin staat of je dan kan werken, met welke extra beschermingsmiddelen, en of je in aanmerking komt om getest te worden op het coronavirus, áls er tests beschikbaar zijn.

28-03-2020: V&VN: veel meer mondmaskers én veel meer testen

De signalen over tekorten aan mondneusmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen stromen binnen op ons meldpunt. Rode draad: tekorten aan beschermingsmiddelen en tests, én verwarring over het gebruik van mondmaskers.

27-03-2020: Gebruik mondmaskers

Over het gebruik van mondmaskers ontvangen we veel vragen op ons meldpunt. De verschillende adviezen zorgen voor onzekerheid over goede bescherming.Welk masker gebruik je wanneer? Wat zijn de uitzonderingen? En wat zijn de verschillen tussen de FFP1, FFP2 en de chirurgische maskers? Dit filmpje van Marc Bonten, arts-microbioloog van het UMCU, geeft antwoord op die vragen.

26-03-2020: Zo ga je om met de Wet zorg en dwang tijdens de coronacrisis

De coronacrisis vraagt veel van verpleegkundigen en verzorgenden. In veel gevallen gaat de zorg gewoon door, maar er komt ook extra zorg bij. Dit kan voor dilemma’s zorgen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de Wet zorg en dwang tijdens de coronacrisis? Het ministerie van VWS heeft hier informatie over gedeeld. De kern: weet wanneer je wel en niet mag afwijken van het stappenplan van de Wet zorg en dwang. Lees hier hoe dit precies zit.

26-03-2020: Gezamenlijke inkoop beschermende hulpmiddelen van start

Van mondmaskers tot spatbrillen en van schorten tot materiaal om te testen; door de coronacrisis is er een grote behoefte aan medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich grote zorgen over de tekorten hieraan. Op ons meldpunt komen hier de meeste signalen over binnen. Veel collega’s vragen zich af of er ook voldoende aandacht is voor andere sectoren dan het ziekenhuis, zoals de ggz of de wijk: “We kunnen onszelf niet beschermen en de cliënten niet.”

25-03-2020: Richtlijn RIVM testen zorgmedewerkers

Het RIVM heeft een richtlijn uitgebracht voor het inzetten en testen van zorgmedewerkers. Hierin zegt het RIVM wanneer je wel kan werken, wanneer het beter is om niet te werken én wanneer je getest moet worden.

25-03-2020: RIVM: Chirurgische maskers bieden, onder voorwaarden, voldoende bescherming

Chirurgische maskers bieden, onder voorwaarden, voldoende bescherming tegen besmetting met het coronavirus. Dit zegt het RIVM in een herziene richtlijn over het gebruik van mondneusmaskers. Over het gebruik hiervan waren veel vragen, onder andere bij ons meldpunt. Het RIVM zegt nu: “Alleen bij druppelvorming moeten FFP2-maskers worden gebruikt”.

24-03-2020: Bezoek in de gehandicaptenzorg: ‘Nee, tenzij…’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft gisteren een afwegingskader gepresenteerd waarmee organisaties hun beleid kunnen formuleren ten aanzien van de bezoekregeling. De kern: Bezoek? ‘Nee, tenzij…’

24-03-2020: Pauline blogt: Zorgen op afstand

Wijkverpleegkundige Pauline blogt over de gevolgen van coronabesmettingen in het woonzorgcentrum bij haar in de buurt. "De machteloosheid is enorm, de afstand tussen haar en hem voelt onoverbrugbaar."

23-03-2020: 'Hoe houden we dit vol?' - Verzorgenden over verpleeghuizen zonder bezoek

Nu er geen bezoek meer langs mag komen in verpleeghuizen, zoeken verzorgenden en verpleegkundigen naar manieren hoe om te gaan met het wegvallen van mantelzorgers en familieleden.

23-03-2020: Coronavirus: overzicht leermiddelen, scholingen en kennispleinen

We krijgen veel signalen en vragen van verpleegkundigen en verzorgenden over kennis omtrent het nieuwe coronavirus. Daarom zetten we de belangrijkste leermiddelen, scholingen en kennispleinen op een rij.

23-03-2020: Videoboodschap Gerton Heyne: diep respect voor verzorgenden en verpleegkundigen

Verzorgenden en verpleegkundigen verdienen groot respect en dankbaarheid voor het werk dat wordt verzet. In zeer zware omstandigheden. Bekijk hier de videoboodschap van V&VN-voorzitter a.i. Gerton Heyne.

21-03-2020: V&VN: veiligheid hoogste prioriteit

Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich grote zorgen over de tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen. V&VN werkt er dag en nacht aan om te zorgen dat deze signalen terecht komen bij alle partijen die er iets aan kunnen doen. Onder aanvoering van VWS wordt nu alles uit de kast gehaald om voor voldoende beschermende middelen te zorgen.

21-03-2020: Coronacrisis: 5 vragen aan GGD-verpleegkundige Saskia

De laatste keer dat we haar spraken was GGD-verpleegkundige Saskia druk met voorlichting geven, testen, contactonderzoek en met het monitoren van de mensen die met een coronapatiënt in contact zijn geweest. Nu, ruim twee weken later, is de situatie compleet veranderd.

20-03-2020: Coronacrisis: Indicatiestelling verruimd naar (beeld)bellen, maar achter de voordeur komen blijft belangrijk

Er komen veel vragen over de indicatiestelling in de wijk tijdens deze coronacrisis. V&VN publiceert daarom in samenwerking met andere partijen in de wijkverpleging een nieuw advies voor verpleegkundigen over indicatiestelling in deze periode.

20-03-2020: IC-verpleegkundige Rowan: 'Ik heb nog nooit zoveel saamhorigheid gevoeld'

Het coronavirus heeft het leven van IC-verpleegkundige Rowan Marijnissen flink overhoop gegooid. “Ik heb alles uit mijn handen laten vallen en sta nu vrijwel de hele tijd aan het bed.”

20-03-2020: Krissie blogt: Een dag waarop ineens niets meer mag

Doordat het coronavirus snel om zich heen grijpt neemt de forensisch psychiatrische instelling waar Krissie werkt strikte maatregelen. Zo mogen patiënten niet meer op verlof. "Mijn boodschap is voor hem méér dan 'gewoon slecht nieuws'."

19-03-2020: Verpleeghuizen dicht voor bezoek: ‘Geen familie, geen mantelzorger, hoe moet dat?’

Minister De Jonge van VWS kondigde zojuist aan dat er geen bezoek meer langs mag komen in verpleeghuizen. De maatregel wordt genomen om kwetsbare groepen in de samenleving extra te beschermen tegen het coronavirus.

19-03-2020: Blog Pauline: Stilte voor de storm

"Hoe houd ik het coronavirus buiten de deur? Jullie hebben hier toch zeker al lang over nagedacht?", vroeg een cliënt aan wijkverpleegkundige Pauline Arts. Ze schreef er een blog over.

19-03-2020: Helpen? Meld je als (ex-)verpleegkundige of verzorgende aan op extrahandenvoordezorg.nl

Vanaf vandaag kun je je als (ex-)verpleegkundige of verzorgende aanmelden op extrahandenvoordezorg.nl, een samenwerking tussen beroepsorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg.

18-03-2020: Coronavirus: plan VWS tegen tekort aan beschermingsmiddelen

Minister Bruins kondigt een plan aan om de tekorten aan beschermende en medische hulpmiddelen aan te pakken. De situatie is nijpend, schrijft Bruins. Bij het meldpunt van V&VN komen sinds vorige week veel zorgen van verpleegkundigen en verzorgenden binnen over de tekorten. V&VN nam die zorgen mee naar het crisisoverleg op het ministerie van VWS.

18-03-2020: Conny blogt: ‘Dit wordt een enorme klus’

Conny van Velden, bestuurslid a.i. en kinderverpleegkundige, blogt over de coronacrisis: "Er wordt extra veel van ons gevraagd. Maar we gaan het samen doen."

18-03-2020: Coronavirus: onder voorwaarden mag je als niet-praktiserend verpleegkundige tijdelijk weer aan de slag

Niet-praktiserende verpleegkundigen van wie de BIG-registratie na 1 januari 2018 verlopen is, mogen tijdelijk weer als zelfstandig verpleegkundige aan de slag. Nood breekt wet, schrijft VWS op 17 maart in de aankondiging van de aanvullende maatregelen.

17-03-2020: Zorgen om de wijk: ‘We moeten het doen met één flesje handalcohol’

Er zijn bij V&VN veel meldingen binnengekomen van knelpunten, zorgen en dilemma's mbt het Coronavirus. V&VN heeft deze meegenomen naar het crisisoverleg met VWS.

16-03-2020: Maak inzet ex- en aankomende verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk

Kunnen we verpleegkundigen en verzorgenden zonder of met een verlopen BIG registratie inzetten in de coronacrisis? V&VN gaat daarover in overleg met VWS.

12-03-2020: Coronavirus: meld ons je zorgen, knelpunten en oplossingen

Verpleegkundigen en verzorgenden werken met andere zorgprofessionals keihard samen om de uitbraak van het coronavirus in ons land zo veel mogelijk onder controle te houden. Zij maken zich daarbij grote zorgen. We roepen daarom verpleegkundigen en verzorgenden op hun zorgen, dilemma’s, knelpunten én mogelijke suggesties voor oplossingen met ons te delen.

10-03-2020: Update coronavirus: V&VN annuleert bijeenkomsten

In het hele land hebben verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten direct of indirect met het coronavirus (COVID-19) te maken. V&VN volgt de richtlijnen van het RIVM. Met betrekking tot de V&VN-bijeenkomsten nemen we een extra maatregel.

05-03-2020: 7 vragen aan GGD-verpleegkundige Saskia over het coronavirus

Op 28 februari schreef Saskia een blog over het coronavirus. Hoe gaat zij hier als GGD-verpleegkundige mee om? Op het moment dat haar blog verscheen, was de eerste besmetting in Nederland net een feit. Inmiddels is de situatie in Nederland flink veranderd. We stelden Saskia zeven vragen over de huidige situatie.

03-03-2020: Update coronavirus

De actuele ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus hebben de aandacht van V&VN. V&VN houdt daarbij de richtlijnen en adviezen van het RIVM aan.

28-02-2020: Coronavirus: de GGD-verpleegkundigen staan klaar

Het is eind januari als we de eerste berichten ontvangen over een nieuw virus in China. Wat betekent dit nieuwe virus voor de GGD? Verpleegkundige Saskia van Egmond vertelt in een blog hoe ze als team infectieziektebestrijding een plan maken.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.