'Cliënten worden steeds mondiger en willen meebeslissen'

  • 14 oktober 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleging_1

Je kunt het haast niet hebben gemist: samen beslissen. Het proces waarbij je als zorgprofessional samen met een patiënt of cliënt zoekt naar de zorg of behandeling die het beste bij iemand past. Ruim een jaar geleden ging de landelijke campagne Samen Beslissen van start, met als doel om samen beslissen te stimuleren. Waar staan we nu?

Zorgmedewerkers vinden samen beslissen belangrijk, maar brengen het over het algemeen nog te weinig in de praktijk, blijkt uit onderzoek van Kantar Public. Het bureau onderzocht de effecten van de campagne en ondervroeg zowel professionals als patiënten en cliënten. Waar zorgmedewerkers zich nog net zoveel bezighouden met samen beslissen als ruim een jaar geleden, is bij patiënten en cliënten een voorzichtige positieve ontwikkeling te zien.

“Het is de basis van ons beroep om uit te gaan wat voor een patiënt of cliënt belangrijk is. Samen beslissen zorgt voor meer tevredenheid. Patiënten en cliënten voelen zich geïnformeerd en staan meer achter de beslissing. Het verbetert de zorg en dat leidt tot meer werkplezier voor zorgprofessionals.” (september 2021)
Foto Biancabuurman Website
Bianca Buurman

Femke Rombouts (37) is wijkverpleegkundige en vertelde vorig jaar in V&VN Magazine over haar ervaring met samen beslissen. “Als verpleegkundige hoef ik niet voor Tiny (haar cliënt, red.) te beslissen, kiezen doet ze zelf. Ze weet precies wat ze wel en niet wil. Wel licht ik haar goed voor, zodat ze de mogelijkheden kent. Ik weet immers de weg binnen de protocollen, de zorgstandaarden en de beter­latenlijst van onnodige zorghandelingen”, zei ze destijds. Lange tijd kreeg Tiny twee keer per dag zorg thuis. Na een operatie, ging het zo goed dat ze samen besloten dat de zorg minder kon.

Nu, ruim een jaar later, valt het Femke op dat samen beslissen meer wordt toegepast. “Cliënten worden ook steeds mondiger en willen meebeslissen”, vertelt ze. Ook verpleegkundigen en verzorgenden in haar organisatie zijn er - in tegenstelling tot de uitkomsten van het onderzoek - meer mee bezig.

“Dat komt ook door de net afgestudeerde collega’s en stagiairs, het is te merken dat er tijdens de opleiding aandacht voor is. We praten meer met cliënten over wat zij willen. Sommigen geven bijvoorbeeld aan dat ze niet meer naar het ziekenhuis willen bij een acute situatie. Anderen vertellen dat ze bij een coronagolf het risico nemen om corona te krijgen, omdat ze familie willen blijven ontvangen. Het gaat om kwaliteit van leven.”

V&VN Magazine: 'We besloten samen dat de zorg wat minder kan'
  • 13 oktober 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen

'We besloten samen dat de zorg wat minder kan'

In V&VN Magazine vertellen wijkverpleegkundige Femke en haar cliënt Tiny over hun ervaring met samen beslissen. Hoewel dokters een liesbreukoperatie afraadden, kwamen zij samen tot een andere conclusie. Femke: “Ik vertelde wat de risico’s waren.” Tiny: “Maar het was mijn eigen beslissing.”

Verpleegkundige met patiënt

Thema: Samen Beslissen

Samen beslissen betekent dat je samen zoekt naar de behandeling of zorg die het beste bij iemand past. Als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist speel je een belangrijke rol in deze samenwerking. Tijd om die rol op te pakken.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)