Landelijke campagne Samen Beslissen van start: ‘Het verbetert de zorg’

  • 6 september 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Bianca Buurman over Samen Beslissen

Bij samen beslissen ga je als zorgprofessional samen met een patiënt of cliënt in gesprek om op zoek te gaan naar de behandeling of zorg die het beste bij iemand past. Het vraagt om een inspanning van zowel de patiënt of cliënt als van jou als professional. Uit onderzoek blijkt dat samen beslissen in de zorg nog te weinig ‘samen’ is. Om daar verandering in te brengen, gaat vandaag de landelijke campagne Samen Beslissen van start.

Een groot deel van de zorgprofessionals overschat de mate waarin ze samen beslissen. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van het ministerie van VWS uit 2020. Zo maken 7 op de 10 professionals een voorselectie van de behandelmogelijkheden. Daarnaast komt naar voren dat minstens een kwart van alle patiënten en cliënten samen beslissen lastig vindt. Aan allebei de kanten is dus nog winst te halen.

Het is de basis van ons beroep om uit te gaan wat voor een patiënt of cliënt belangrijk is.

V&VN-voorzitter Bianca Buurman

De landelijke campagne, waar V&VN bij is aangesloten, heeft als doel zorgprofessionals, patiënten en cliënten te stimuleren beter en vaker samen te beslissen. Het is een belangrijk thema, vindt V&VN-voorzitter Bianca Buurman. “Het is de basis van ons beroep om uit te gaan wat voor een patiënt of cliënt belangrijk is. Samen beslissen zorgt voor meer tevredenheid. Patiënten en cliënten voelen zich geïnformeerd en staan meer achter de beslissing. Het verbetert de zorg en dat leidt tot meer werkplezier voor zorgprofessionals.”

Het ondertekenen van ‘de gezamenlijke beslissing’ door de Patiëntenfederatie en vertegenwoordigers van branche- en zorgorganisaties, is het startschot van de campagne. Bekijk de video hieronder.

Om samen te beslissen is een goed gesprek nodig. Daarin houdt een patiënt of cliënt rekening met zijn of haar situatie, wensen en behoeften. Een zorgprofessional gebruikt kennis over uitkomsten van mogelijke behandelingen, onderzoeken, medicatie of ondersteuning. Buurman: “Het is iets wat verpleegkundigen en verzorgenden eigenlijk al continu doen. We maken heel de dag door kleine beslissingen samen met patiënten en cliënten. Als het gaat om de grotere vraagstukken vullen we soms nog teveel voor hen in. Het is belangrijk dat we vragen stellen om vervolgens de opties samen af te wegen.”

AMC Verpleegkundige Ziekenhuis

Samen beslissen

Bij zorgverlening draait het om de gezondheid en het leven van patiënten en cliënten. Samen beslissen betekent dat je samen zoekt naar de behandeling of zorg die het beste bij iemand past.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)