‘Blijvende onduidelijkheid over bezuiniging ouderenzorg is teleurstellend’

  • 14 september 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgende In Kamer Cliënt Verpleeghuis

Er is geen helderheid gekomen over de voorgenomen bezuinigingen van bijna een miljard euro op de ouderenzorg donderdag in de Tweede Kamer in een debat over de ouderenzorg. Voorzitter Bianca Buurman: “Teleurstellend dat er geen duidelijkheid is gekomen over deze ingrijpende voornemens. Het moet toch zo langzamerhand duidelijk zijn dat goede zorg voor ouderen het fundament van de samenleving is en topprioriteit voor politiek en kabinet.”

Minister Conny Helder van Langdurige Zorg zei dat er op de begroting van volgende week bij Prinsjesdag gewacht moet worden. Pas dan kan een debat over bezuinigingen gevoerd worden. Daarbij noemde ze dat niet onlogisch dat voor 2024 bepaalde bezuinigingen ‘on hold’ worden gezet; voor de jaren daarna is een nieuw kabinet aan zet. Door de embargoregeling op de miljoenennota kan de minister niets méér zeggen.

Buurman vervolgt: “Die bezuinigingen moeten van tafel. De minister lijkt dat gelukkig ook in te zien. Een nieuw kabinet moet zéker niet bezuinigen op de ouderenzorg en de zorg voor de meest kwetsbaren in de samenleving, maar moet juist investeren. In opleiden, loopbaanperspectief en zeggenschap. Daarmee behoud je verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Zorg dat het beroep aantrekkelijk blijft. Als je dat niet doet, dan lopen de zorgprofessionals weg.”

Schaarste

De V&VN-voorzitter stelt: “We moeten juist zorgen dat onze schaarse verpleegkundigen, verzorgenden in de wijk, het verpleeghuis, ggz en gehandicaptenzorg beschikbaar blijven in de zorg. Dat is de enige manier om goede zorg voor de meest kwetsbaren te kunnen blijven realiseren. Daarvoor zijn vertrouwen in zorgverleners, zeggenschap en voldoende collega’s nodig. Politiek, beleidsmakers, financiers, managers moeten anders gaan sturen. Zo kunnen we de mensen die de zorg het hardst nodig hebben kwaliteit blijven leveren. Tegelijkertijd moeten we beseffen dat bij minder urgente en minder complexe zorgvragen de samenleving zelf aan zet is.”

Verzorgende Spelend Met Oudere Cliënt
  • 22 augustus 2023
  • Nieuwsbericht
  • Verkiezingen
  • V&VN Algemeen

'Gezondheidszorg moet menselijker en eenvoudiger'

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten moeten meer de leiding krijgen in de zorg. Dat betekent een stap terug voor managers naar een ondersteunende rol. Daarnaast moet het les- en collegegeld voor zorgopleidingen worden afgeschaft en dient er definitief een streep te gaan door zinloze registraties. Daartoe roept V&VN op in een manifest aan het nieuwe kabinet. “Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig. Ingrijpende maatregelen en forse investeringen zijn noodzakelijk. De toekomst van de gezondheidszorg is hét onderwerp bij de aankomende verkiezingen”, stelt V&VN-bestuurder Jaap Kappert.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)