Bianca Buurman in Nieuwsuur: ‘Over vijf jaar 50.000 mensen te kort in de zorg’

  • 16 januari 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Bianca Nieuwsuur 15 Januari 2024

De toenemende vergrijzing zal het meeste pijn gaan doen in de zorg. Dat staat in het rapport van de Staatscommissie over de implicaties van de demografische ontwikkelingen in Nederland. V&VN-voorzitter Bianca Buurman reageerde maandagavond 15 januari in Nieuwsuur op het rapport waaruit blijkt dat er meer ouderen en minder verpleegkundigen komen. "Tussen nu en vijf jaar zijn er 50.000 fte’s te kort", waarschuwt Buurman.

Maar wat is het antwoord op dat tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden? Moet er een rem op arbeidsmigratie of is juist het halen van hoogwaardig personeel uit het buitenland een oplossing? In de uitzending vertelt Buurman dat het halen van zorgmedewerkers buiten Europa heel ingewikkeld is. “Denk aan huisvesting, diploma’s op zelfde niveau als in ons land en het eigen maken van de taal. Al met al ben je jaren bezig voordat je deze mensen echt in kunt zetten in de zorg.”

Arbeidsmigratie is slechts een klein deel van de oplossing, vindt Buurman: “De meesten gaan na enkele jaren toch weer terug naar hun thuisland. Dan zou je beter kunnen investeren in statushouders, want die blijven.”

Buurman stelt: “Als beroepsvereniging vinden wij dat het nieuwe kabinet dit rapport goed moet bekijken als het gaat om de gevolgen van de ouder wordende samenleving. We hebben meer collega’s nodig en dat kan door de zorgopleidingen gratis te maken. Ook pleit V&VN in het Verkiezingsmanifest om te investeren in behoud van de huidige verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Dat kan door goede stagebegeleiding en door deze beroepsgroep ruimte te geven om - samen met de arts en leidinggevenden - mee te beslissen over de inrichting van het werk. Wie deze zeggenschap heeft, stroomt minder snel uit.”

Niet alleen het aantrekken van zorgmedewerkers buiten Europa is ingewikkeld, ook binnen Europa blijkt het halen van zorgmedewerkers nog lang niet goed geregeld. Bekijk hier wat Buurman erover zegt in Nieuwsuur.

Ziekenhuis_lobby_receptie
  • 10 oktober 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

'Arbeidsmigranten niet dé oplossing, maar kunnen druk verlichten'

Nederland moet meer arbeidsmigranten van buiten Europa moeten halen om het personeelstekort in de langdurige zorg te lijf te gaan. Dat staat in het rapport ‘Zorgvuldig arbeidsmigratiebeleid’ van de Adviesraad Migratie. Volgens V&VN-bestuurder Jaap Kappert is arbeidsmigratie niet dé oplossing voor alle problemen, maar kan dit wel de druk verlichten in de ziekenhuizen.
Bianca Buurman, Presenterend
  • 18 oktober 2023
  • Nieuwsbericht
  • Verkiezingen
  • V&VN Algemeen

Politiek: ‘Zet instroom en behoud zorgprofessionals hoog op de agenda’

Een van de belangrijkste uitdagingen in de zorg is om voldoende verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten op te leiden én te behouden. We weten immers allemaal dat de zorgvraag toeneemt en dat de ouder wordende maatschappij in de toekomst op deze beroepsgroep aangewezen is. Het aantrekken van nieuwe studenten en zij-instromers en het behouden van jonge professionals moeten dus hoog op de nieuwe politieke zorgagenda komen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd