Nieuwe coronagolf: ‘Animo bij wijkverpleging voor vaccinatie’

  • 4 oktober 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
compressietechnieken

De meest recente cijfers van het RIVM wijzen op een nieuwe coronagolf; het aantal positieve coronatesten stijgt duidelijk. Vorige week (week 39) noteerde de GGD 19.000 positieve coronatesten, tegen 12.200 de week ervoor. Alle sectoren in de zorg hebben hun eigen plannen voor een eventuele golf klaar liggen. Wat betekent dit voor de professionals in de wijkverpleging?

Het RIVM stelt dat de druk op de zorg en de samenleving beperkt lijkt en dat dit waarschijnlijk voorlopig ook zo blijft. Valerie Schipper, voorzitter van de afdeling V&VN Wijkverpleegkundigen en zelf ook wijkverpleegkundige, constateert een beperkte toename van het aantal besmettingen onder collega’s en bij cliënten. “Die laatste groep heeft dan vaak de besmetting opgelopen van kinderen of kleinkinderen.”

Op dit moment heerst ook een verkoudheidsvirus, vertelt Schipper. “Medewerkers in de wijk die negatief testen op covid, maar wel verkouden zijn, vragen we een mondneusmasker op te doen.” Er leek volgens Schipper enige terughoudendheid bij de professionals in de wijk om zich opnieuw te laten vaccineren tegen corona. “Maar nu ze zien dat het aantal coronagevallen toeneemt, is er behoorlijke animo voor de prik.”

Uitval door corona nog beperkt

Er wonen in ons land zo’n 2,3 miljoen 70-plussers zelfstandig. Het aantal positief geteste thuiswonende 70-plussers lag in week 39 op één dag op 588 personen; dat zijn er 297 meer dan de vorige waarde in week 38. Gemiddeld testen 25 op de 100.000 70-plussers positief op covid.

Deze toename wordt (nog) niet echt gevoeld door de medewerkers in de wijk. Er zijn ook geen signalen van massaal ziekteverzuim als gevolg van besmettingen. Maar dat wil niet zeggen dat er voldoende personeel is. Want het blijft krap in de wijkverpleging, zegt Schipper. “De hoop is dan ook dat het aantal collega's dat uitvalt door corona beperkt blijft.”

Nu het aantal coronagevallen toeneemt, is er behoorlijke animo voor de prik

Valerie Schipper, voorzitter V&VN Wijkverpleegkundigen
MV191120 Venvn Bethem 71A8479
  • 3 oktober 2022
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen

‘De maskers gaan weer op in verpleeghuizen’

Een nieuwe coronagolf lijkt zich deze herfst aan te dienen. Alle sectoren hebben hun eigen plannen hiervoor klaar liggen. Het ziekteverzuim dat er al is en mogelijk gaat toenemen, blijft het grootste probleem. Wat betekent dit voor verzorgenden en verpleegkundigen in de verpleeghuizen?

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)