Akkoord gegevensuitwisseling in de zorg ondertekend

  • 23 januari 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgenden Achter Tablet In Overleg

V&VN heeft maandag in Den Haag het IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling ondertekend. Het is een stap richting betere digitale gegevensuitwisseling van patiënten en cliënten tussen zorgprofessionals. Ook minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en andere partijen die het IZA steunen, tekenden het akkoord.   

Zorgprofessionals willen patiëntgegevens optimaal kunnen gebruiken. Deze digitale gegevens moeten beschikbaar, bereikbaar en herbruikbaar zijn. Maar het landelijk delen en hergebruiken van deze gegevens is nu nog beperkt mogelijk omdat organisaties verschillende systemen gebruiken. In het Uitvoeringsakkoord wordt uitgelegd dat er een taal wordt ingebouwd die kan ‘praten’ met alle systemen, zonder dat bestaande systemen vervangen moeten worden. Dit noemen we Eenheid van Taal.

Minder administratieve lasten

V&VN-voorzitter Bianca Buurman is blij met deze stap, omdat elektronische gegevensuitwisseling de administratieve lasten verlaagt. “Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten geven aan veel liever zorg te verlenen dan papierwerk te moeten invullen. Overkoepelende elektronische gegevensuitwisseling moet zorgen voor minder administratieve rompslomp en een betere overdracht. Samen met de leden gaan we zorgen dat deze overdracht in de praktijk goed werkt en zo min mogelijk last geeft.”

Gezondheid is voor iedereen belangrijk, maar de zorg staat steeds meer onder druk. Elektronische gegevensuitwisseling kan eraan bijdragen dat de zorg voor iedereen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar blijft.

Wil je meer weten over de genoemde systemen en over wat dit voor jou als zorgprofessional betekent?

Ga naar de Q&A

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)