Nieuwe beroepsprofielen, waarom?

Het belangrijkste doel van de nieuwe beroepsprofielen is dat deze goed aansluiten bij de veranderende zorgvraag. Zo wordt bijgedragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Daarnaast wordt functiedifferentiatie doorgevoerd in het beroep van de verpleegkundige. Er komt een nieuw beroep bij: regieverpleegkundige. Vanaf 2020 zijn er vier verpleegkundige en verzorgende beroepen: verzorgende IG, verpleegkundige, regieverpleegkundige en verpleegkundig specialist.

Beroepsprofielen in de praktijk

De komst van de nieuwe beroepsprofielen betekent dat werkgevers een belangrijke taak hebben. Zij moeten ervoor zorgen dat de beroepsprofielen worden omgezet naar passende functieprofielen, zodat iedereen zijn of haar beroep in 2020 goed kan uitoefenen. Met name ziekenhuizen zijn hier al mee bezig, bijvoorbeeld in proeftuinen. Het is belangrijk dat de andere sectoren gaan volgen want de tijd tot 2020 gaat snel!

Lees hier verhalen over organisaties die functiedifferentiatie al hebben doorgevoerd

Lees hier de ervaringen van individuele verpleegkundigen

Heb jij een goed voorbeeld van hoe functiedifferentiatie wordt ingevoerd of wil jij jouw ervaring delen? Laat het ons weten!

Nieuws

'Ik kan nog ontzettend veel leren op de longafdeling'

Marloes Schaaphok werkt als mbo-verpleegkundige in het Martini Ziekenhuis in Groningen. De functie van regieverpleegkundige lijkt haar leuk, maar niet voor altijd. "De vraag of ik hbo-v wil doen is mi...

Dromen over de toekomst

De beroepsprofielen - er is al veel over gediscussieerd. Elisabeth Schipper (44) vertelt over de kansen die zij ziet en haar dromen en ambities. Maar ook: hoe wordt er binnen haar organisatie omgegaan...