Nieuwe beroepsprofielen, waarom?

Het belangrijkste doel van de nieuwe beroepsprofielen is dat deze goed aansluiten bij de veranderende zorgvraag. Zo wordt bijgedragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Daarnaast wordt functiedifferentiatie doorgevoerd in het beroep van de verpleegkundige. Er komt een nieuw beroep bij: regieverpleegkundige. Vanaf 2020 zijn er vier verpleegkundige en verzorgende beroepen: verzorgende IG, verpleegkundige, regieverpleegkundige en verpleegkundig specialist.

Beroepsprofielen in de praktijk

De komst van de nieuwe beroepsprofielen betekent dat werkgevers een belangrijke taak hebben. Zij moeten ervoor zorgen dat de beroepsprofielen worden omgezet naar passende functieprofielen, zodat iedereen zijn of haar beroep in 2020 goed kan uitoefenen. Met name ziekenhuizen zijn hier al mee bezig, bijvoorbeeld in proeftuinen. Het is belangrijk dat de andere sectoren gaan volgen want de tijd tot 2020 gaat snel!

Lees hier verhalen over organisaties die functiedifferentiatie al hebben doorgevoerd

Lees hier de ervaringen van individuele verpleegkundigen

Heb jij een goed voorbeeld van hoe functiedifferentiatie wordt ingevoerd of wil jij jouw ervaring delen? Laat het ons weten!

Nieuws

Minister: éérst overleg met V&VN, werkgevers en bonden over overgangsregeling regieverpleegkundige

Minister Bruins (VWS) wil pas na overleg met V&VN, werkgevers en bonden een standpunt innemen over de overgangsregeling voor het nieuwe beroep van regieverpleegkundige.

Beroepsprofielen: duidelijkheid over overgangsregeling nabij

Verpleegkundigen wachten al twee jaar in spanning hoe de overgangsregeling voor het nieuwe beroep van regieverpleegkundige eruit komt te zien. V&VN heeft in deze periode elk moment en elke kans be...