Werkbijeenkomst Samen Beslissen: zo doe je dat!
- 29 juni 2023
- Bijeenkomst
- V&VN Algemeen

Op donderdag 29 juni 2023 organiseren, V&VN, de Federatie Medisch Specialisten en NFU gezamenlijk de landelijke werkbijeenkomst Samen Beslissen: zo doe je dat! In één middag leer je hoe je samen beslissen (nog beter) kunt toepassen in je dagelijkse werk, de verschillende opleidingen en in bij- en nascholing. Tijdens deze bijeenkomst krijg je hiervoor diverse tools, middelen en inspiratie aangereikt.
Daarnaast is er volop ruimte om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Na afloop heb je nieuwe ideeën en inzichten om morgen samen beslissen in de praktijk te (laten) brengen binnen je werk of eigen organisatie.
Programma
Het programma is bekend. Hieronder vind je het tijdsschema en de workshops die je kunt volgen in een van de twee worskshoprondes.
Tijdschema
12:00 -13:00 uur |
Registratie, lunch, bezoek samen beslissen-plein |
13:00 -13:20 uur |
Plenaire opening door dagvoorzitter |
13:20 -13:55 | Samen beslissen en je eigen handelen Hoe ga je als arts of verpleegkundige het gesprek aan met de patiënt, om samen tot de beste behandeling te komen? En welke rol speelt uitkomstgerichte zorg hierbij? Een aantal regiescènes over ‘samen beslissen gesprekken’ worden uitgespeeld door Theater A la Carte met een verpleegkundige, arts en patiënt. |
14:00 -15:15 uur |
Workshops ronde 1 |
15:15 -16:00 uur |
Pauze op het samen beslissen-plein Ga hier in gesprek met elkaar en bespreek jouw prangende vraag over samen beslissen en hoe jij dit implementeert in jouw organisatie. Met o.a. Theater A la Carte, een inspiratiebord met veel gestelde vragen. |
16:00 -17:15 uur |
Workshops ronde 2 |
17:20 -17:40 uur |
Wrap-up en afronding De dagvoorzitter reflecteert op de middag. Welke nieuwe ideeën en inzichten heb je vandaag gekregen om morgen samen beslissen in de praktijk te (laten) brengen binnen je eigen organisatie? En hoe neemt iedereen dit vanaf morgen mee in het werk? Daarnaast hebben deelnemers gedurende deze bijeenkomst aangegeven wat hun prangende vraag of gouden tip is. Hiermee kunnen we weer samen verder aan de slag! Theater A la Carte sluit SAMEN af met een terug- en vooruitblik! |
17:35 -18:00 uur |
Netwerkborrel |
Workshops
Het trainen van zorgprofessionals is een must om de toepassing van samen beslissen in de praktijk te bevorderen. De uitdaging is om een trainingsvorm te vinden die effectief is in het versterken van het gedrag op dat moment voor die zorgprofessional(s). Daarbij is de beoogde gedragsverandering duurzamer als wordt aangesloten op de intrinsieke motivatie van professionals. De opbrengst van de workshop is dat je een beter idee krijgt van de wijze waarop je met het kiezen en opzetten van een training(saanbod) aan de slag wilt. Of als je hiermee begonnen bent, dat je kunt toetsen of je op de goede weg zit.
Workshopleider
Haske van Veenendaal, adviseur kwaliteit en samen beslissen bij ZonMw en trainer, onderzoeker School voor Samen Beslissen.
Een trainingsvorm die veel potentie heeft, is het observeren en feedback geven via opnames. Zorg-professionals krijgen hierdoor heel gericht nieuwe inzichten en concrete handvatten om het niveau van toepassing van samen beslissen te verhogen. Deze trainingsvorm laat zorgprofessionals zien wat hierin al goed gaat en wat nog beter kan. In deze workshop krijg je concrete handvatten over de voorbereiding en uitvoering van deze opleidingsvorm. Tijdens de sessie wordt ook een aantal uitdagingen behandeld. Zoals: Hoe motiveer ik zorgprofessionals om consulten te laten observeren? Hoe selecteer ik de juiste gesprekken en hoe zorg ik voor zinvolle feedback?
Workshopleiders
Maaike Schuurman, trainer en Ella Visserman, programmamanager School voor Samen Beslissen.
Vanuit programma Uitkomstgerichte zorg zijn praktische tools ontwikkeld waarmee je samen met je collega’s op je afdeling of binnen je zorginstelling aan de slag kunt gaan. Onderdeel van het onderwijspakket is een inspiratiesessie ‘Opleiden in Samen beslissen’ waarin zorgprofessionals aan de hand van praktische voorbeelden ervaren wat er te bereiken en te leren is op gebied van samen beslissen. In deze workshop volg je enkele onderdelen van die inspiratiesessie en leer je tegelijkertijd om zelf aan de hand van opleidingsmateriaal een inspiratiesessie te verzorgen.
Workshopleider
Monique Beekman, onderwijskundige Federatie Medisch Specialisten.
Goed voorbeeld doet goed volgen! Een van de succesfactoren om collega’s warm te laten lopen voor samen beslissen is jouw eigen enthousiasme! Daarmee heb je de belangrijkste eigenschap als ambassadeur voor samen beslissen al in huis. Als ambassadeur zet je samen beslissen op de agenda van je afdeling of organisatie en stimuleer je collega’s ermee aan de slag te gaan. In deze workshop delen 2 ambassadeurs hun ervaringen over invulling van deze rol en geven je praktische tips hoe je zelf als ambassadeur aan de slag kunt gaan. Misschien word jij wel de nieuwe ambassadeur in jouw organisatie?
Workshopleiders
Frouke Nijhuis, neuroloog/klinisch neurofysioloog CWZ en Hanneke van der Wal, verpleegkundige en onderzoeker UMCG.
Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zijn de disciplines die bij uitstek passen bij samen beslissen op basis van hun taken, verantwoordelijkheden en relatie met de patiënt en de naaste. Wat is dan de reden dat verpleegkundigen samen beslissen niet herkennen in hun vak of denken dat ze het al voldoende doen? Kom naar deze workshop indien je geïnteresseerd bent in deze beroepsgroep en materialen en inspiratie zoekt.
Workshopleider
Alice Bakker, onderwijskundig adviseur, projectleider Samen Beslissen (Scholing en Opleiding) V&VN.
Om een keuze te maken voor mogelijk levensverlengende behandeling is samen beslissen door patiënten, naasten en zorgprofessionals belangrijk. In de workshop gaan we in op de verschillende rollen van zorgprofessionals bij samen beslissen in de palliatieve zorg. Deelnemers maken actief kennis met materialen die de eigen rol in een interprofessionele setting kunnen versterken, en die ze vrij in hun eigen setting kunnen gebruiken. Wil je meer weten over je rol bij beslissingen over mogelijk levensverlengend behandelen? Wil je handvatten krijgen hoe jij met collega’s dit onderwerp kan bespreken en de rol kunt versterken? Kom dan naar de workshop!
Workshopleiders
Irene Jongerden, senior onderzoeker Amsterdam UMC en Jojanneke van Staveren-Thiessen, onderwijsadviseur palliatieve zorg, VUmc Academie en projectleider binnen het programma O2PZ (Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg).
Oudere patiënten hebben vaker meerdere verschillende aandoeningen die elkaar beïnvloeden. Dit voegt extra complexiteit toe aan het proces van samen beslissen. In deze interactieve workshop krijg je handvatten om samen met de oudere patiënt en diens naaste persoonsgericht samen te beslissen. In deze workshop leer je om met de patiënt in gesprek te gaan over datgene wat er het meest toe doet en hoe dit de (behandel)doelen beïnvloedt. Aan de hand van praktische oefeningen en casuïstiek krijg je een hands-on training die direct in de praktijk toepasbaar is.
Workshopleiders
Ruth Pel-Littel, lector HAN en onderzoeker bij Vilans Samen Beslissen en Marjolein van de Pol, kaderhuisarts ouderengeneeskunde en opleidingsdirecteur geneeskunde.
Net als het voeren van een anamnese-gesprek, is een samen beslissen gesprek een vaardigheid die elke arts in stappen kan aanleren. In deze praktische workshop gaan we aan de hand van casuïstiek die oploopt in complexiteit oefenen met de verschillende stappen of onderdelen van een samen beslissen gesprek. Je gaat actief oefenen met verschillende manieren van keuze aanbieden, doel-verheldering, opties bespreken en keuzes maken. Aan het einde van de workshop voel je je voorbereid op de praktijk.
Workshopleiders
Marjolein van de Pol, opleidingsdirecteur Geneeskunde Radboudumc Nijmegen, Judith Dahlhaus, coördinator master geneeskunde Radboudumc, Iris Maessen coassistent en studentadviseur bij de NFU en coassistenten uit OMT2.
Je wil van start met samen beslissen in jouw ziekenhuis of zorginstelling, maar waar begin je? Ter ondersteuning van de implementatie van samen beslissen heeft Santeon een routekaart ontwikkeld. Deze routekaart biedt een gestructureerde aanpak en praktische handvatten om aan de slag te gaan of om na de start verder op te schalen.
Workshopleider
Anne Vogelaar, projectleider uitkomsttransparantie bij Santeon.
Samen beslissen is niet meer weg te denken uit de zorg. Dat is voor iedereen duidelijk. Toch zijn er nog genoeg uitdagingen om het in de praktijk ook echt te doen. In deze interactieve sessie met ons panel en vanzelfsprekend ook alle ervaringsdeskundigen in de zaal, gaan we op zoek naar antwoorden. Lever gedurende de middag al je vragen in en het panel gaat er samen met jou over in gesprek! Welke uitdagingen en obstakels kom jij tegen in de praktijk? In welke richting willen we dat samen beslissen zich ontwikkelt? Wat is daarvoor nodig?
Panelleden
Paneldiscussie o.l.v. dagvoorzitter Jacqueline de Graaf met medewerking van o.a. Anne Stiggelbout, hoogleraar Medische besliskunde in het LUM, Frouke Nijhuis, neuroloog/klinisch neurofysioloog CWZ, Ruth Pel-Littel, lector HAN en onderzoeker bij Vilans Samen Beslissen en Monique Baas, casemanager, neuro-oncologie verpleegkundige LUMC.
Voor wie?
Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en andere zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in samen beslissen. Opleiders in zorgorganisaties, mbo-, hbo,- of wo-opleidingen en medewerkers die binnen hun organisatie aan de slag willen samen beslissen.
Datum
Donderdag 29 juni 2023 12.00 - 18.00 uur.
Locatie
De Utrechtse Stadsvrijheid (DUS), Sophialaan 1, 3542 AR Utrecht in Utrecht
Inschrijven en deelname
Aan deelname zijn kosten verbonden. € 15,- voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en € 75,- voor opleiders of overige medewerkers. Studenten zijn gratis. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Accreditatie
Er is voor deze dag accreditatie aangevraagd bij het kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden, het Verpleegkundig Specialisten Register en bij het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN).
Meer informatie
Deze werkbijeenkomst is onderdeel van het Programma Uitkomstgerichte Zorg. Dit programma wil onder andere het samen beslissen over de behandeling stimuleren, door te voorzien in goede opleidingsmaterialen.
Heb je vragen, mail dan naar SamenBeslissen@confriends.org.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.
