Themabijeenkomst: Kunnen agressie-incidenten bij patiënten voorkomen worden?

  • 27 januari 2022
  • Bijeenkomst
  • Wetenschap in Praktijk

In de GGZ komen agressie-incidenten regelmatig voor. Soms vinden er dwangtoepassingen plaats, zoals separatie. Verpleegkundigen ervaren dit als ingrijpend, maar zien deze ook als een ‘noodzakelijk kwaad’ om de veiligheid op een afdeling te waarborgen. Het blijkt dat hoe vaker een verpleegkundige een dwangmaatregel toepast, de mate waarin het als ingrijpend wordt ervaren (door de verpleegkundigen) afneemt.

In het onderzoek is met verpleegkundigen en patiënten is er teruggekeken op agressie-incidenten. Hierbij vertelden beide groepen hetzelfde verhaal, waarbij het opviel dat medewerkers het incident vaak als ‘ernstiger’ ervaarden dan de patiënten. Daarnaast konden patiënten heel goed vertellen wat er gebeurde tijdens het incident en hoe dat voorkomen had kunnen worden.
Kunnen we deze informatie gebruiken om agressie-incidenten te voorkomen? Wat is het effect van het gedrag van de begeleider (verpleegkundige)?  Wat is de rol van contact tussen verpleegkundige en patiënt in de preventie van agressie-incidenten en dwangtoepassing?

Spreker

Paul Doedens

Paul Doedens promoveerde woensdag 6 oktober 2021 op zijn onderzoek naar de invloed van medewerkers in de psychiatrie op het ontstaan van agressie bij patiënten en de toepassing van dwangmaatregelen in de behandeling. Paul is verpleegkundige en klinisch epidemioloog in het Amsterdam UMC, locatie AMC en docent-onderzoeker bij de opleiding Verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam. Hij deed kwalitatief en kwantitatief onderzoek in het Amsterdam UMC en dook in de literatuur over de toepassing van dwang; opsluiten en fixatie.

Praktische informatie

Datum:           27 januari 2022
Locatie:           Online via teams
Accreditatie:    2 accreditatiepunten zijn aangevraagd bij de registers V&V en VS
Prijs:               Gratis voor leden van V&VN Wetenschap in Praktijk
                       € 5,00 voor overige V&VN-leden
                       € 6,25 voor niet leden
                       € 2,50 voor fulltime-studenten.

Programma

18.30 uur: Virtuele inloop / informele online ontmoeting
19.00 uur: Start van de bijeenkomst
21.00 uur : Afsluiting

Aanmelden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!