Inspiratiesessie Motiverende gespreksvoering (online)

  • 28 mei 2021
  • Training/Scholing
  • V&VN Algemeen

Programma & omschrijving

Denk aan die meneer die zijn medicatie niet inneemt of ondanks alle goede voornemens blijft roken. Die mevrouw die niet onder de douche wil of haar eetpatroon zou moeten aanpassen.

In de verpleging of verzorging heb jij vast ook te maken met mensen die wel willen maar… niet doen. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? Hoe verhoog je de motivatie om in actie te komen? 

Motiverende gespreksvoering is in de praktijk getoetst door beroepsbeoefenaren en levert aantoonbaar goede resultaten op. Deze manier van gespreksvoering helpt om mensen hun problemen te laten onderkennen en om ze te motiveren hun voornemens ook in de praktijk te brengen. Vooral door als verpleegkundige of verzorgenden minder snel in de oplossingsmodus te schieten.

Hoe voorkom je dat jij aan het werk bent terwijl de verandering bij de ander dient plaats te vinden?
Tijdens deze twee uur durende inspiratiesessie lichten wij een tipje van de sluier op en krijg je zeer bruikbare praktische tips om direct toe te passen in jouw werk.

Doelgroep
Verpleegkundigen en verzorgenden die kennis willen maken met Motiverende gespreksvoering. Uiteraard is deze online bijeenkomst ook geschikt om je motiverende gespreksvoeringsvaardigheden weer eens op te frissen. Er is veel ruimte voor persoonlijke tips en interactie.

Programma
De online sessie bestaat uit een combinatie van korte theoretische inleidingen, discussies, videoanalyses, praktijksituaties en korte ervaringsgerichte oefeningen.

Tijdens deze 2 uur durende inspiratiesessie komt aan bod:
- introductie Motiverende Gespreksvoering
- praktische oefeningen rondom houding
- de opbouw van een motiverend gesprek
- gesprekstechnieken (reflecteren en open vragen)
- ambivalentie onderzoek

Na deze training:
- kan je een goede balans creëren tussen verantwoordelijkheden van jou en de ander
- ken je de basis van deze directieve en persoonsgerichte gespreksstijl
- krijg je meer zicht op de mens achter de patiënt
- houd je meer energie over na moeilijke gesprekken
- weet je welke processen helpend zijn in de opbouw van een motiverend gesprek

Tip
Wil je meer oefenen en aan de slag met eigen praktijkvoorbeelden? Volg dan de basistraining Motiverende gespreksvoering die wij ook online aanbieden.

Trainer
Tijdens deze sessie is Melanie van de Hoeve de trainer. Zij is aangesloten bij het Nederlandse en het internationale netwerk MINT. Zij heeft ruime ervaring met groepen uit de gezondheidszorg (verpleegkundigen, praktijkondersteuners, huisartsen en specialisten).

Tijd
28 mei 2021 van 9.30 - 11.30.

Locatie
Deze bijeenkomst vindt digitaal/online plaats. Instructies worden twee weken voor de bijeenkomst gestuurd. Zorg ervoor dat je een laptop/computer hebt met geluid, camera en microfoon. We gaan veel vaardigheden oefenen, dus dit is een must.

Kosten
Alle leden V&VN € 75,- 
Niet leden V&VN € 105,-.

Accreditatie
2 punten voor het Kwaliteitsregister V&V.

Aanmelden

Aanmelden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!