Inspiratiebijeenkomst: Samen thuis in infectiepreventie

 • 17 juni 2024
 • Bijeenkomst
 • V&VN Algemeen

Op maandag 17 juni 2024 organiseren de partners van het project Samen werken aan Infectiepreventie, waar V&VN er een van is, de inspiratiebijeenkomst ‘Samen thuis in infectiepreventie’.

Goed samenwerken met je team, maar ook met mantelzorgers, vrijwilligers en zzp’ers wordt steeds belangrijker. Ook zij krijgen te maken met richtlijnen over (persoonlijke) hygiëne om infecties te voorkomen. Daarnaast wordt infectiepreventie in de thuissituatie ook steeds crucialer in de toekomst.

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst wisselen we graag kennis en ervaringen uit. Zodat je klaar bent voor toekomstige veranderingen in het voorkomen van infecties en hygiënisch werken.


Wat gaan je doen?

Tijdens de verschillende sessies staan bewustwording, gedragsverandering en samenwerking met informele zorgverleners (mantelzorgers en vrijwilligers) en zzp’ers centraal. We delen goede voorbeelden en bieden praktische hulpmiddelen om zelf mee aan de slag te gaan. Daarnaast heb je gelegenheid om met collega’s bij te praten en kennis en tips uit te wisselen. 

Programma

12:00 uur – 12:45 uur   Ontvangst gasten met lunch

12:45 uur – 13:00 uur   Korte plenaire start en deelnemers naar subzalen

13:00 uur – 14:00 uur   Eerste ronde workshops

14:00 uur – 14:30 uur   Korte pauze & wissel tussen workshops

14:30 uur – 15:30 uur   Tweede ronde workshops

15:30 uur – 15:45 uur   Wissel van workshops naar plenair programma

15:45 uur – 16:30 uur   Plenair programma en afsluiting* *

*Na de twee workshoprondes sluiten we de inspiratiebijeenkomst samen af met theater van Ervarea. De kracht van Ervarea ligt in het leren door beleven. Ze verwerken met een dosis humor herkenbare voorbeelden rond infectiepreventie in theater.

Kies uit de volgende workshops

 1. Betrek de informele zorg bij infectiepreventie
  Verzorgd door: Karlijn Nanninga, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Loreen Loman, adviseur Kennismanagement (Vilans). 
 2. Maak het verschil door goed samen te werken met leidinggevende, aandachtsvelder en team.
 3. Verzorgd door: Nicolet van Eerd, organisatiecoach (ActiZ) en Patricia van den Brink, organisatiecoach (V&VN).
 4. Zet met jouw team stappen in infectiepreventie bij mensen thuis. Verzorgd door: Judith Reinhard, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Marloes Keulemans, adviseur Leren & Veranderen (Vilans). 
 5. Werk veilig door goed gebruik van handschoenen in de thuiszorg. Verzorgd door: Siham Sbai, projectleider HIP in de thuiszorg (Rezisto) en Maria Kwint, beleidsmedewerker kwaliteit (Archipel Thuis).
 6. Neem een kijkje in de praktijk van Zorggroep Marijke.
  Verzorgd door: Lotte Smit, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Zorggroep Marijke. 
 7. Navigeer door nieuwe infectiepreventierichtlijnen in de langdurige zorg. Verzorgd door: Femke Aanhane, programmaleider richtlijnontwikkeling (SKILZ) en Julia Morber, procesbegeleider richtlijnontwikkeling / deskundige infectiepreventie (SKILZ).
 8. Maak van schone en lege handen een nieuwe gewoonte.
  Verzorgd door: Simone van Vugt, adviseur Leren & Veranderen (Vilans) en Valerie de Groot, onderzoeker (Vilans).
 9. Ga duurzaam om met handschoenen.
  Verzorgd door: Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG). De sprekers zijn infectiepreventie deskundigen Lisette Brakert (Isala) en Lindsday Kroon-de Keizer (Reinier de Graag Gasthuis). 

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor professionals in de verpleegzorg die te maken hebben met infectiepreventie. Dat is iedereen die Wlz-zorg aanbiedt, ook de thuiszorg. Bijvoorbeeld: zorgprofessionals, aandachtsvelders, deskundige infectiepreventie, specialist ouderengeneeskunde, medewerkers facilitaire dienst en kwaliteitsmedewerkers

Datum

Maandag 17 juni 2024

Tijdstip

12.00 uur tot 16.30 uur

Locatie

1931 Congrescentrum, Oude Engelenseweg 1, 5222 AA 's-Hertogenbosch

Meer informatie en aanmelden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd