Het elektronische cliëntendossier: een last of een lust?

  • 8 februari 2023
  • Webinar
  • Wetenschap in Praktijk

Administratieve last, regeldruk en paarse krokodillen. Verschillende woorden voor één van de grote ergernissen onder verpleegkundigen en verzorgenden, namelijk de ervaren registratielast. De laatste jaren is hier veel aandacht voor en worden er allerlei acties en programma’s ingezet om de ervaren registratielast te verminderen. Daarbij wijst men ook naar het elektronische cliëntendossier als mogelijke oorzaak van registratielast. Tegelijkertijd is de verpleegkundige verslaglegging in de dossiers essentieel voor het verlenen van kwalitatief goede en veilig zorg. Verpleegkundigen en verzorgenden leggen veel informatie vast waarmee we kunnen leren wat er goed gaat in de zorg, maar ook waar we de zorg voor onze cliënten nog verder kunnen verbeteren. Als het elektronische cliëntendossier kan helpen om de kwaliteit van zorg te verbeteren, is het dan een last of een lust? In deze bijeenkomst staat de vraag centraal hoe we er samen voor kunnen zorgen dat het elektronische cliëntendossier niet een last, maar een lust wordt voor verpleegkundigen en verzorgenden in verschillende settingen.

Spreker

Kim de Groot is postdoc-onderzoeker bij het Nivel in Utrecht en wijkverpleegkundige bij Thebe Wijkverpleging. In september 2022 rondde ze haar promotieonderzoek af naar de kwaliteit van verpleegkundige verslaglegging en de ervaringen van verpleegkundigen en cliënten met deze verslaglegging. Kim is medeauteur van de nieuwe landelijke V&VN-richtlijn over verpleegkundige verslaglegging. In haar postdoc doet zij verder onderzoek naar de ervaringen van verpleegkundigen en verzorgenden met o.a. de kwaliteit van zorg, de kwaliteit van verslaglegging en de aanpak van regeldruk.

Praktische informatie

Datum: 8 februari 2023
Tijd: 19:00-21:00 uur
Locatie: Online via MS Teams

Kosten

- Gratis voor leden van V&VN Wetenschap in Praktijk
- € 10,00 voor overige V&VN leden
- € 15,00 voor Niet-leden
- € 5,00 voor studenten.

Accreditatie

wordt aangevraagd in het Kwaliteitsregister V&V en het Verpleegkundig Specialiste Register.

Aanmelden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!