Euthanasie bij psychisch lijden (online)

  • 17 maart 2022
  • Training/Scholing
  • V&VN Algemeen

Programma & omschrijving

Wat is jouw rol als verpleegkundige binnen het euthanasieproces?

De kans is reëel dat je als psychiatrisch verpleegkundige op een bepaald moment in je werk ooit te maken krijgt met een euthanasieverzoek. Euthanasie is buitengewoon medisch handelen waarbij de arts die uitvoert zich aan wettelijke criteria moet houden. Er moet sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en degene die het verzoek doet, moet wilsbekwaam zijn. Het lijden kan een gevolg zijn van een lichamelijke ziekte, maar kan ook psychisch zijn.

Deze online bijeenkomst richt zich op de verpleegkundige rol binnen het euthanasieproces. Verpleegkundigen zijn soms de eersten aan wie een patiënt zijn euthanasiewens toevertrouwt. Kennis omtrent euthanasie is dan onmisbaar om de patiënt te kunnen informeren en het gesprek te kunnen aangaan.
Naast kennis van de euthanasiewetgeving, is het prettig om voor jezelf helder te hebben wat je standpunt hierin is.

Programma

·       Wat komt er allemaal kijken bij een euthanasieverzoek op basis van psychisch lijden?
·       Hoe ga je dit gesprek aan ?
·       Wat is de waarde van een schriftelijke wilsverklaring?
·       Hoe kun je zelf de wilsbekwaamheid toetsen?
·       Wat betekent ondraaglijk lijden en uitbehandeld zijn?

Tijd

17 maart 2022 van 15:00 tot 17:00 uur. 

Locatie

Deze bijeenkomst vindt digitaal/online plaats. Instructies worden twee weken voor de bijeenkomst gestuurd. Zorg ervoor dat je een laptop/computer hebt met geluid, camera en microfoon.

Kosten

Alle leden van V&VN € 40,-
Niet leden V&VN € 55,-

Trainers

Dominique Rijnja. Zij werkt inmiddels 7 jaar als psychiatrisch verpleegkundige bij Expertisecentrum Euthanasie. Naast verpleegkundige in het ambulante team, werkt zij ook als consulent euthanasie en als trainer bij nascholingen voor artsen. Ze heeft veel kennis en ervaring met complexe euthanasieverzoeken.

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd voor 2 punten voor het Kwaliteitsregister V&V. En telt mee voor de deskundigheidsgebieden: Consultatieve Psychiatrie, SPV.

Aanmelden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!