Congres Duurzame Zorg

  • 6 november 2025
  • Congres/Symposium
  • V&VN Algemeen

Wil jij weten hoe je als verpleegkundige, verzorgende IG of verpleegkundig specialist kunt bijdragen aan duurzame zorg? En wil je ook meteen concrete tips & tools ontvangen over hoe je dit kunt doen? Laat je dan op 6 november 2025 inspireren op het congres Duurzame Zorg in de KAS in Woerden.

Dit congres wordt georganiseerd door het Kennisinstituut V&VN en is bedoeld voor V&V-professionals. De toegang is gratis.

Zowel tijdens het algemene programma als tijdens de verschillende sessies krijg je (praktische) handvatten waarmee je direct aan de slag kunt. Tijdens de pauzes kun je op het netwerkplein ervaringen uitwisselen met collega’s.

Wat kun je verwachten?

Het congres begint met een algemeen programma. Daarna zijn er diverse inhoudelijke sessies te volgen. We sluiten de dag gezamenlijk af. Voor de lunch en drankjes wordt gezorgd.  

Voor programma, klik hier.

Bekijk sessies

Registreren 

Registreer je nu voor het congres Duurzame Zorg en schrijf je gelijk in voor vier sessies die jou aanspreken. Zo ben je verzekerd van een plekje. Vol=vol!

Voorlopig programma:

Ontvangst met koffie en thee (9.00 uur)

  • Opening dagvoorzitter
  • Een klimaatpsycholoog vertelt over het omgaan met weerstand bij duurzame verandering in de zorg.

Pauze

  • Sessie ronde 1
  • Sessie ronde 2

Lunchpauze

  • Sessie ronde 3
  • Sessie ronde 4

Pauze

  • Gezamenlijke afsluiting met aansluitende borrel
Meld je aan

Impressies van een eerder congres van het V&VN 

Sessies

Wil jij afvalscheiding op jouw werk verbeteren, zo doe je dat!

Vind jij afvalscheiding belangrijk, maar lukt het je maar niet om dit op het werk goed voor elkaar te krijgen? Tijdens deze interactieve sessie ontdek je hoe je de afvalscheiding positief kunt beïnvloeden door gebruik te maken van het COM-B-model en hoe je collega’s enthousiast kunt krijgen voor afvalscheiding. We laten zien hoe iets simpels als gekleurde afvalzakken en -bakken echt kunnen helpen. Je krijgt praktische tools aangereikt om meteen in te zetten op de werkvloer.

Bewust aan de slag met duurzaamheid in de zorg!

Plantaardige of hybride menu’s, fietsen naar het werk, minder restafval en incontinentiemateriaal: hoe maak je in de dagelijkse praktijk de juiste duurzame keuzes? 

In de interactieve workshop van ‘Op Naar Nul’ brengt de workshopleider zorgprofessionals uit verschillende disciplines samen om ervaringen, do’s & don’ts en inspirerende praktijkvoorbeelden te delen en inspireert ze om samen duurzame stappen te zetten.  

Bespreekpunten: 

  • hoe jij omgaat met duurzame dilemma’s; 
  • wat wel en niet werkt bij bewustwording en verandering; 
  • inspirerende voorbeelden uit de praktijk. 

Schrijf je in voor deze sessie en neem de ideeën en een netwerk van gelijkgestemden mee naar huis!  

 

Een praktijkvoorbeeld uit het Amsterdam UMC 

De zorgsector veroorzaakt 7% van de CO₂-uitstoot in Nederland. Een flink deel hiervan wordt veroorzaakt door medicatie, zoals psychofarmaca. In 2024 gebruikten meer dan 2,5 miljoen Nederlanders deze groep medicijnen.

Om de negatieve impact op het milieu van psychofarmaca te verlagen, startte Amsterdam UMC het project ‘Op weg naar nul verspilling van psychofarmaca’. In deze sessie gaan we dieper in op de aanpak vanuit het project. Bijvoorbeeld over hoe het Amsterdam UMC de afvalstromen in kaart heeft gebracht en het bewustzijn bij zorgprofessionals heeft vergroot. We delen de eerste resultaten en geven praktische tips uit de praktijk.

Welke rol hebben Green Teams in de vergroening van de zorg? Hoe begin je daarmee? Hoe houd je Green Teamleden actief? En hoe borg je de resultaten voor de toekomst? 

Na een inspirerende lezing vol tips gaan we met elkaar in discussie om ervaringen te delen, want vooral samen kom je verder! 

Je verlaat de sessie met concrete handvatten, frisse inzichten én extra motivatie om duurzame zorg structureel te verankeren in jouw organisatie.  

Hoe zorg je voor duurzame voeding zonder in te leveren op herstel en eiwitbehoefte van de zorgvrager?

De Green Deal Duurzame Zorg wil ervoor zorgen dat onze voeding in 2030 voor 40% bestaat uit dierlijke eiwitten en voor 60% uit plantaardige eiwitten. Zorginstellingen spelen een grote rol in deze zogeheten eiwittransitie.  

Diëtist-onderzoeker Maaike van den Bree (PEARLS-project) neemt je mee in de eiwittransitie in de zorg. Zij praat je bij over: 

  • de laatste inzichten over plantaardige voeding in de zorg; 
  • kansen en knelpunten van de eiwittransitie; 
  • wat jij als verpleegkundige, verzorgende IG of verpleegkundig specialist kunt doen om deze transitie te versnellen. 

Hygiënisch werken en duurzaamheid 

Wat zijn de grootste verspillers als het gaat om infectiepreventie? Wat kun je als verpleegkundige, verzorgende IG of verpleegkundig specialist zelf doen als het gaat om infectiepreventie en daarnaast een bijdrage leveren aan duurzame zorg? Waar is winst te behalen? 

Meld je aan voor deze informatieve sessie en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een schonere, veiligere en duurzamere zorg.  

Jouw bijdrage aan minder wegwerpspullen

In de zorg worden veel medische wegwerpspullen gebruikt. Dit zorgt voor veel afval. Hoe kun je als zorgprofessional bijdragen aan een vermindering van deze afvalstroom? In deze sessie bespreekt Livia Kalma, adviseur en coördinator duurzaamheid bij GGD Amsterdam, de zogenoemde ‘R-ladder van Circulariteit’ en hoe je die kunt toepassen in jouw dagelijks werk. Een kleine verandering kan al groot verschil maken!  

Meer lezen over V&VN en duurzame zorg?

Klik hier

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.