‘Werken in de zorg is prachtig, maar dat hoor je nauwelijks in de media’

  • 10 mei 2023
  • Nieuwsbericht
  • Wetenschap in Praktijk
Afbeelding Witboek

De beeldvorming over verplegen en verzorgen in de media is heel negatief. Ter illustratie enkele koppen in de media van de laatste tijd: ‘tekort aan zorgpersoneel op lange termijn alleen maar groter’; ‘onveilig op het werk’; ‘geen algehele compensatie voor zorgpersoneel met post-covid’; ‘diplomafraude in zorg voor de rechter, meldingen verdubbeld’; ‘leegloop uit ouderenzorg’; 50% van de studenten stopt met de opleiding’.

Dit negatieve beeld in de publieke media over de zorg is nadelig. Nadelig omdat het jonge mensen, die staan voor een beroepskeuze, afschrikt te kiezen voor een zorgopleiding. Het is ook geen steun in de rug van vakgenoten die, op sommige momenten, twijfelen of ze hun vak willen blijven uitoefenen. Ook het publiek, potentiële zorgvragers, zal denken ‘wat is er toch aan de hand in de zorg?’. Dit kan hun vertrouwen in de gezondheidszorg schaden.

Dat verpleegkunde een prachtig vak is moet veel duidelijker zijn, vindt verpleegkundige (niet praktiserend) en verplegingswetenschapper Aart Eliens. Hij maakte een Witboek waarin verpleegkundigen en verpleegkundestudenten anoniem hun beroepstrots uitleggen. Daarmee wil hij aandacht vragen voor het feit dat veel professionals in de zorg hun vak met plezier en trots uitoefenen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)