Publicatie: Binden en Behouden van zorgpersoneel

  • 5 april 2023
  • Nieuwsbericht
  • Wetenschap in Praktijk
books

Het METEOR project (Mental Health: a focus on retention of healthcare workers), is een EU-gefinancierd project waarin vier Europese landen met elkaar samenwerken; België, Nederland, Polen en Italië. Het project heeft als doel om meer inzicht te krijgen in redenen waarom artsen en verpleegkundigen hun werk verlaten. Dat is nodig: wereldwijd neemt het tekort aan zorgverleners toe. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) signaleert dat er tegen 2030 wereldwijd een tekort zal zijn van bijna 14 miljoen zorgverleners zoals verpleegkundigen, artsen, verloskundigen.

In samenwerking met collega’s van het METEOR project, heeft verpleegkundige en verplegingswetenschapper Neeltje de Vries, afgelopen januari het eerste artikel gepubliceerd. De systematic review had als doel het beschrijven van de determinanten waarom arts en verpleegkundigen al dan niet het ziekenhuis verlaten. De resultaten zijn verdeeld in zes thema’s: persoonlijke karakteristieken, inhoud van werk, werkvoorwaarden, werk omstandigheden, werk verhoudingen en werk organisatie. Hierin zijn een goede werk-privé balans, voldoende ontwikkelmogelijkheden en werkplezier, volgens het onderzoek, de belangrijke determinanten om rekening mee te houden als leidinggevende of bij het vormen van beleid binnen een zorgorganisatie.

Kijk voor het volledige artikel op: https://journals.sagepub.com/doi/epub/10.1177/00469580231159318 

Meer informatie over het METEOR project? www.meteorproject.eu 

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)