Werkplaats Verzorgend Leiderschap biedt negen handvatten voor verzorgend leiderschap

  • 13 juli 2021
  • Nieuwsbericht
  • Verzorgenden
MV181204 Venvn Beeldbank Wijkverpleging T0I5417 1

Hoe kunnen we verzorgenden ondersteunen om meer leiderschap te tonen? Met deze vraag begon in mei 2020 de werkplaats verzorgend leiderschap als vervolg op het praktijkonderzoek dat door VKI is uitgevoerd. En de beste manier om die vraag te beantwoorden, is door het gewoon te vragen… aan verzorgenden zelf. In de werkplaats werkte een klankbordgroep uit het veld aan het verzamelen, verbeteren en aanvullen van handvatten voor verzorgenden, om hun rol als verzorgend leider vorm te geven. Het resultaat  is één helder overzicht met negen handvatten voor verzorgend leiderschap.

Wat is een verzorgend leider?
De zorg is de afgelopen jaren veranderd en het vak van verzorgenden verandert mee. De zorg in de wijk en het verpleeghuis wordt bijvoorbeeld complexer en vraagt om meer samenwerking en afstemming. De rol van  verzorgende is daarbij van groot belang. Zij weten als geen ander wat nodig is voor persoonlijke en goede kwaliteit van zorg. Hiervoor is ook leiderschap nodig. Een verzorgend leider neemt een stevige positie in in de dagelijkse zorgverlening én sluit aan in multidisciplinair overleg en overstijgende overleggen, zoals werkgroepen en adviesraden. Maar het zijn vooral mensen die lef tonen en hun stem laten horen. Die invloed uitoefenen op het werk dat zij doen trots zijn op hun vak. Meer weten over wat een verzorgend leider is? Lees hier de beschrijving uit het onderzoek van VKI.

Handvatten om de rol vorm te geven
Het Van Kleef Instituut (VKI) beschreef in eerder onderzoek tools die kunnen helpen om leiderschap te tonen en te ontwikkelen. In de werkplaats hebben verzorgenden, studenten en docenten zorg en welzijn een keuze gemaakt welke van deze tools een handvat zouden kunnen zijn voor verzorgenden. Deze handvatten zijn vervolgens getest en verbeterd voor het gebruik in de praktijk en in het onderwijs. En er zijn een aantal nieuwe handvatten ontwikkeld. Dit heeft geleid tot in totaal negen handvatten, die verzorgenden ondersteunen in hun leiderschapsrol. Of het nu gaat om een gesprek met een bestuurder of een presentatie voor collega’s. De handvatten zijn samengebracht in één overzichtelijke infographic die heel eenvoudig te gebruiken is. Klik op de afbeelding hiernaast voor de infographic en voor de tools.

Totstandkoming
De werkplaats werd uitgevoerd door Vilans en gefinancierd door ZonMw. In de werkplaats werd meegewerkt door het Van Kleef Instituut, V&VN, Albeda college Verzorgende-IG en Zorgorganisatie Marente.

Lees meer

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)