Food for Care
Ziekenhuiseten niet lekker? Onder andere in het Radboudmc denken patiënten daar vast anders over. Het Adolescent and Young Adult (AYA) & Food Dreamteam van het AYA Expertise Platform van dat ziekenhuis, heeft in 2013 een pilot gehouden met een nieuw voedingsconcept - FoodforCare - voor klinische patiënten op de afdeling Medische Oncologie. Gerechten van verse, gezonde ingrediënten die bijdragen aan het herstel. De pilot was een succes en in 2014 en 2015 is het FoodforCare-concept op vijf afdelingen, waaronder de hematologie, verder ontwikkeld. De meer dan 1000 gerechten bestaan uit shakes, smoothies, salades, soepshots, snacks, desserts en een warme maaltijd in een pannetje. Er wordt rekening gehouden met smaak, geur, consistentie, voedingswaarden, portiegrootte en individuele wensen en diëten. De oncologiepatiënt die vaak misselijk is en slecht eet, krijgt bijvoorbeeld gerechten aangeboden die geur- en smaakarm zijn. Wetenschappelijk onderzoek uit 2017 toont aan dat FoodforCare leidt tot wel 20% meer intake van eiwit en energie. In 2018 bleek uit een patiënttevredenheidsonderzoek dat het concept door de patiënten gewaardeerd wordt met een 8,5. Wil je meer weten over FoodforCare? Kijk dan op https://www.foodforcare.nl/nl.aspx.

 

AYA Match App
Kanker op jongvolwassen leeftijd kan leiden tot een gevoel van sociale uitsluiting. Waar de wereld van de AYA plotseling op zijn kop en hij/zij geconfronteerd wordt met de dood, gaan leeftijdsgenoten door met hun studie of nieuwe baan en sociale leven. Het kan voor beide partijen moeilijk blijken zich in die nieuwe situatie een houding te geven. Het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform, NFK en IJsfontein ontwikkelden gezamenlijk een app die het contact tussen de AYA en zijn naasten moet vergemakkelijken. In de app 'Match' kan de AYA aangeven waar hij behoefte aan heeft en wat hij een prettige reactie vindt op gevoelens als verdriet. Op https://www.ijsfontein.nl/projecten/match-app kun je meer lezen over de achtergrond van de app en staat een link om de app te downloaden. Op https://aya4net.nl/patient/aya-toolkit/ vind je naast de Match app ook nog een aantal andere handige tools voor AYA's.

 

Powderdays Foundation
Powder Days Foundation organiseert outdoor reizen voor AYA’s (adolescenten en jongvolwassenen met kanker). Powder Days is ervan overtuigd dat een mooie, spannende, onalledaagse outdoor ervaring samen met lotgenoten de AYA kan helpen om energie, zelfvertrouwen en kracht te herwinnen. De AYA wordt tijdens de reis uitgedaagd grenzen te verleggen en de uitdaging met zichzelf, zijn/haar lichaam en elkaar op een positieve en sportieve wijze aan te gaan. Afgelopen september organiseerde Powder Days Foundation een wildwaterkayakweek in de Hautes Alpes, Frankrijk. De reis was een groot succes! Voor meer informatie: http://www.powderdays-foundation.org (nog in ontwikkeling)

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)