Voor Isabelle is het bespreken van kinderwens, seksualiteit en anticonceptie met alle ouders vanzelfsprekend

  • 23 maart 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Thumbnail Foto Isabelle 1

Voor veel collega’s is het bespreken van kinderwens, seksualiteit en anticonceptie lang nog niet vanzelfsprekend. Voor de Zeeuwse Isabelle is het dat wel. Interessant dus om te delen wat het voor Isabelle zo vanzelfsprekend maakt en hoe ze haar collega’s hierin ondersteunt.

Isabelle heeft als jeugdverpleegkundige bij de GGD Zeeland jarenlange praktijkervaring met de prenatale fase als aandachtsgebied. Vanuit de passie voor deze fase werkte ze mee aan de ontwikkeling en het testen van de preSPARK, en is ze ook inhoudelijk coördinator geworden van Nu Niet Zwanger*. Haar ervaring met beide methodieken maakt dat het voor haar een vanzelfsprekend onderwerp van gesprek geworden is. En door het delen van haar ervaringen is het ook voor alle Zeeuwse collega’s een vanzelfsprekend onderwerp van gesprek geworden. Ouders en aanstaande ouders vinden het bespreken van de kinderwens heel normaal om te doen met de jeugdverpleegkundige. Als er meer begeleiding nodig is over dit onderwerp dan kan er verwezen worden naar een inhoudelijk coördinator Nu Niet Zwanger.

Op grond van deze ervaringen zijn de handleiding van de preSPARK, de SPARK 18 en de SPARK 60  aangepast. Met de preSPARK kan je deze onderwerpen bespreken bij het onderwerp ‘vooruitblik eigen toekomst’ en bij de SPARK18 en SPARK60 bij ‘gezinszaken’. Wil je meer weten over de SPARK, zie SPARK Methode (www.spark-methode.nl)

*Nu Niet Zwanger (NNZ) heeft als doel het bespreken van de kinderwens structureel te maken. Zeker bij mensen in kwetsbare omstandigheden. Op deze manier worden zij ondersteund om een bewuste en geïnformeerde keuze over hun kinderwens te maken zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Vanuit NNZ bieden professionals actieve begeleiding beginnend bij een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie; leveren zij daarin maatwerk en is er sprake van ketensamenwerking tussen het sociaal- en het medisch domein. Wil je meer weten over NNZ, zie www.Programma Nu Niet Zwanger.nl

Lees ook het eerdere nieuwsbericht ‘Bespreken (toekomstige) kinderwens, belangrijke pijler van Kansrijke Start’ in de MenG nieuwsbrief van januari 2022.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)