Oekraïense vluchtelingenkinderen

  • 23 maart 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Afbeelding Status Klein

Ingrid Brokx neemt vanuit V&VN jeugd deel aan een JGZ mail- en appgroep om snel informatie te kunnen delen rondom alle vragen over JGZ voor Oekraïense vluchtelingenkinderen. Ook werkt Ingrid samen met AJN aan een oplegger bij de handleiding: “Intake JGZ voor statushouders”.

Oekraïense vluchtelingen zijn geen asielzoekers en vallen daarom voor opvang en begeleiding onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. De veiligheidsregio’s coördineren de opvang en gaan er vanuit dat er bijna 23.000 opvangplekken nodig zullen zijn, waarvan er nu al ongeveer 8.000 bezet zijn. Het COA heeft vooralsnog geen rol in de opvang van deze groep vluchtelingen.

Het gaat om grote groepen vrouwen en kinderen. Gemeenten betrekken GGD’en/JGZ-organisaties bij voor de uitvoering van de publieke zorg. Het RVP-vaccinatieschema lijkt redelijk gelijk te zijn aan het onze. In Oekraïne moet betaald worden voor vaccinaties en op school moet men een vaccinatie bewijs kunnen laten zien. Extra aandacht voor covid-vaccinatie is wenselijk, want de vaccinatiegraad voor Covid is in Oekraïne beduidend lager dan in Nederland. Bij registratie in de Basis Registratie Personen (BRP) worden V-nummers verstrekt. Dit gaat naar verwachting snel op gang komen. Met een V-nummer kan een digitaal dossier gestart worden. Overdracht via het Landelijk Schakel Punt is waarschijnlijk nog niet mogelijk. Binnenkort gaat GGDGHOR een webinar voor de JGZ gaan organiseren om kennis en ervaring uit te wisselen. Meer info volgt.

Informatiebronnen:

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)