WoordExtra voor Laaggeletterdheid

  • 23 maart 2020
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Plaatje Woordextra

Mark Weghorst (NCJ) vraagt aandacht voor ‘WoordExtra’. Dat is een gratis spelprogramma voor 3-5 jarigen om hun woordenschat uit te breiden. De 2000 woorden die een kind zou moeten kennen op 6 jarige leeftijd zitten allemaal in het spel. Met name voor de kinderen die soms maar 200 woorden kennen op die leeftijd kan WoordExtra een mooie toevoeging zijn op de gebruikelijke adviezen. WoordExtra speel je op de computer, de iPad of de mobiel (van je ouders). Alle kinderen van 3 jaar kunnen gratis gebruik maken van WoordExtra. Dat zou bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan het contactmoment op 3 jarige leeftijd of rond de vve-indicaties. Het NCJ is momenteel bezig met Squla (een bedrijf dat oefenprogramma’s maakt voor schoolgaande kinderen) om WoordExtra breed inzetbaar te maken voor de JGZ. 

Er ligt een wetenschappelijke basis onder het programma (combinaties van gamen, leren, toetsen en herhalen is bewezen effectief). Maar het is zaak om ook het verder te toetsen, dat gaat gebeuren in Zwolle met het lectoraat Windesheim.

Mark Weghorst wil met een groep jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen nagaan wat een goede manier zou zijn om het programma te laten slagen. Vooral dat de kinderen die het het hardst nodig hebben hier ook echt mee gaan oefenen. Als je geïnteresseerd bent om mee te denken, stuur dan een mail naar: mweghorst@ncj.nl.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)