De Geneesmiddelenwet regelt in Nederland zaken rondom de productie, de handel, het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. De wet bevat voorschriften om een veilig gebruik van geneesmiddelen te stimuleren. Ook verpleegkundigen zijn in deze wet opgenomen. Sinds 1 januari 2012 hebben verpleegkundig specialisten voorschrijfbevoegdheid.

In de Geneesmiddelenwet is ook opgenomen dat groepen gespecialiseerd verpleegkundigen medicatie mogen voorschrijven. Sinds februari 2014 mogen longverpleegkundigen en diabetes verpleegkundigen medicatie voorschrijven binnen specifieke categorieën die worden omschreven in de ministeriële regeling voorschrijfbevoegdheid verpleegkundigen. Per 2015 is hier nog een derde groep verpleegkundigen aan toegevoegd, namelijk de oncologieverpleegkundigen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)