In de zorg krijg je te maken met verschillende typen overdrachten. We lichten hier de verpleegkundige overdracht en de medicatieoverdracht uit. 

Verpleegkundige overdracht

Per jaar vinden naar schatting minimaal 460.000 verpleegkundige overdrachten plaats. Dit gaat niet altijd vlekkeloos. Als verpleegkundige of verzorgende kun je te maken krijgen met onvolledige overdrachten, overdrachten die te laat binnenkomen en in sommige gevallen is er zelfs helemaal geen overdracht beschikbaar. Eén belangrijke oorzaak is dat de verschillende elektronische zorgdossiers niet op elkaar aansluiten. Er wordt in de verpleegkundige overdracht gebruik gemaakt van verschillende termen en vrije tekst, waardoor je de gegevens die je bij de overdracht ontvangt niet altijd kunt hergebruiken. Dit brengt de continuïteit van zorg in gevaar. Het overtypen van gegevens, al dan niet in andere termen, is foutgevoelig. 

Lees meer

Medicatieoverdracht

Het overdragen van medicatiegegevens is een foutgevoelig onderdeel van het zorgproces. Ieder jaar overlijden er patiënten door fouten in dit proces. Daarnaast kost het jou als verpleegkundige of verzorgende vaak veel tijd en energie om informatie over medicatie op tijd én compleet te verkrijgen. V&VN is daarom betrokken bij een project dat gericht is op het verbeteren van de medicatieoverdracht.

Medicatieoverdracht

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)