Professionele zeggenschap

Professionele zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter. Maar hoe zorg je dat je stem wordt gehoord? Er is geen vaste handleiding of uitgestippeld pad naar meer zeggenschap. Op deze themapagina zetten we een aantal algemene inzichten en handvatten op een rij.

Professionele zeggenschap bestaat in allerlei vormen en maten. We maken onderscheid tussen vier niveaus.

Als je de ruimte krijgt (én neemt) om vanuit je professie een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en veiligheid van zorg. Bijvoorbeeld door met een idee aan de slag te gaan. 

Als je samen met collega’s aan de slag gaat met een idee. De invloed op dit niveau is voornamelijk gericht op verbeteringen binnen je eigen team.

Als jouw stem wordt gehoord op het moment dat er beslissingen binnen je instelling worden genomen die van invloed zijn op de uitvoering van jouw werkt. Zeggenschap op dit niveau wordt bijvoorbeeld uitgeoefend via een verpleegkundige/verzorgende adviesraad (VAR).

Als je zorgprofessionals in het openbaar (zoals de politiek en media) een stem geeft. Denk bijvoorbeeld aan de Chief Nursing Officer bij het ministerie van VWS, de afdelingsbesturen van V&VN of verpleegkundigen en verzorgenden die regelmatig in de media komen.

Wat doet V&VN?

Binnen V&VN is de community professionele zeggenschap opgericht. Hier komen het VAR-platform, CNIO's en verpleegkundig leiders samen om kennis te delen en voorbeelden en ervaringen uit te wisselen. 

Ook staat professionele zeggenschap op de strategische agenda van V&VN, om er de komende jaren mee aan de slag te gaan.

Wat kun je zelf doen?

Als zorgprofessional ben jij de expert in jouw vakgebied. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat cliënten en patiënten de best mogelijke kwaliteit van zorg krijgen. Vertrouw op deze kennis en ervaring! Signaleer je dat ergens een kwaliteitsverbetering mogelijk is? Of heb je het gevoel dat beleid gemaakt wordt over, maar niet met jou? Ga erover in gesprek, laat weten wat jouw visie is en hoe jij denkt bij te kunnen dragen.

- Heb geduld
Hoewel zeggenschap vanzelfsprekend zou moeten zijn, is dit nog lang niet altijd het geval. Net als bij elke cultuurverandering vraagt het versterken van professionele zeggenschap tijd, inzet en geduld. Laat je niet uit het veld slaan wanneer je idee niet aankomt of als je niet mee mag praten. Vraag in zo’n geval naar de reden en zoek een manier om er wél mee aan de slag te kunnen gaan.

- Benader de VAR
Is er in jouw organisatie een verpleegkundige adviesraad (VAR), verpleegkundige en verzorgende Adviesraad (VVAR) of een multidisciplinaire professionele adviesraad (PAR)? Neem dan eens contact op en vraag waar die raad mee bezig is of sluit je aan. Een adviesraad geeft op beroepsinhoudelijke basis advies aan de directie of raad van bestuur van een organisatie om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en te verbeteren en is erg gebaat bij inbreng van collega’s.

- Blijf op de hoogte
Zorg dat je weet wat er speelt. Schrijf je bijvoorbeeld in voor relevante nieuwsbrieven (o.a. Nursing, Skipr, TVV en V&VN) en volg andere zorgprofessionals, organisaties en bestuurders op platforms als Twitter en LinkedIn. Ga in gesprek of spreek je uit over de actuele onderwerpen in je vak.

Tip: de LinkedIn-groepen V&VN Professionele Zeggenschap en V&VN VAR. Ook is het zinvol om de (strategische) plannen van jouw organisatie in de gaten te houden. Dat helpt je begrijpen waarom beslissingen worden genomen. Wil je meer? Denk dan aan een functie als bestuurslid van een afdeling binnen V&VN. Zo weet je wat er speelt én krijg je de mogelijkheid om mee te praten.

Algemeen Verpleegkundigen 2

V&VN vraagt aandacht voor vergroten van professionele zeggenschap bij VWS

Minister Van Ark heeft in een Kamerbrief het beleid uiteengezet voor verschillende onderdelen van de zorg die te lijden hebben gehad onder de gevolgen van de coronapandemie, zoals herstel van zorgverleners en inhalen reguliere zorg.

Als bijlage is een document opgenomen met vervolgstappen voor het vergroten van professionele zeggenschap voor onze beroepsgroep. V&VN schreef dit document in opdracht van het ministerie van VWS voor het regeerakkoord. Ook schreef V&VN een brief aan de informateur.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!