Extra ondersteuning voor cliënten in coronatijd

MV191120 Venvn Bethem T0I5086

Geen bezoek van familie, beeldbellen in plaats van face-to-face contact, gesloten dagbestedingslocaties en geen uitstapjes. De coronacrisis kan veel invloed hebben op de kwaliteit van leven van cliënten. Hoe ga je hier als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist mee om? Hoe zorg je voor extra ondersteuning voor cliënten in tijden van corona? Er zijn veel tools, leermiddelen en kennisplatformen beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.

Dit zijn een aantal voorbeelden per onderwerp. Kijk vooral ook bij je eigen organisatie en/of organisaties in de buurt welke tools gebruikt worden. We zullen onderstaande lijst de aankomende tijd blijven aanvullen.

Eenzaamheid tegengaan

Een tegen eenzaamheid
Een tegen eenzaamheid heeft initiatieven gebundeld die praktische hulp bieden en/of mensen helpen door middel van sociaal contact. Er zijn verschillende hulplijnen (voor verschillende doelgroepen) die extra vrijwilligers hebben ingezet. Denk aan: de Luisterlijn, het Corona Quarantaine Contact van KRO NCRV, Rode Kruis, de ANBO, de Mantelzorglijn en de Kindertelefoon. Bekijk de website voor meer informatie.

Philadelphia: Hallo Thuis
Philadelphia Zorg is een platform en videokanaal gestart voor cliënten met een verstandelijke beperking die thuiszitten: Hallo Thuis. Hier vind je onder andere video’s, een journaal, workshops en nuttige informatie over het coronavirus. Allemaal afgestemd op het niveau van de cliënten. Het platform en de video’s zijn voor iedereen te bekijken.

Digitale Stamtafel
Via de Digitale Stamtafel kunnen cliënten contact onderhouden met hun naasten. Ook als zorgprofessionals kun je via het platform contact houden met de naasten van je cliënt, en met je collega's. Je kunt berichten en informatie delen met groepen of één-op-één. Beeldbellen (één-op-één) is ook een optie. De Digitale Stamtafel werd in het voorjaar 2020 tijdens de coronacrisis drie maanden gratis aangeboden. Kijk hier voor meer informatie.

Er zijn meer platformen zoals de digitale stamtafel. Informeer vooral ook bij jouw organisatie en/of organisaties in de buurt met welke platformen gewerkt wordt.

Gesprekshulp

Informatie over corona voor cliënten/patiënten
Steffie is ontwikkeld voor iedereen die op zijn of haar eigen tempo door beeld, geluid en oefenen meer wil leren over belangrijke onderwerpen. Ingewikkelde dingen worden door Steffie via de app en via de website op een makkelijke manier uitgelegd. Zo ook corona.

Corona woordenlijst
Op de corona woordenlijst vind je alle termen die gebruikt worden in relatie tot corona. Per term lees je hier een simpele uitleg.

Kind & Zorg
Op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis vind je informatie over het coronavirus, specifiek voor kinderen met een zorgvraag.

Veilig opgroeien 
Voor veel kwetsbare kinderen en gezinnen zullen de gevolgen van de coronacrisis nog lang voelbaar blijven. In deze speciale editie van Augeo Magazine lees je daar alles over.

Hulp bij het bespreken van behandelopties
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft samen met Patiënt+ een document opgesteld dat kan dienen als gesprekshulp bij het bespreken van behandelopties. Denk aan: wil je cliënt/patiënt als het nodig is opgenomen worden op een Intensive Care? Wil hij beademd worden? En hoe denkt je cliënt/patiënt over reanimeren? Download het document hier.

Vervelende herinneringen
Situaties in de coronacrisis kunnen bij cliënten herinneringen oproepen aan de oorlog. Daarom zet ARQ Nationaal Psychotrauma centrum een aantal aandachtspunten voor contact op een rij in Ouder worden met de oorlog: Adviezen in coronatijd.

Zorg op afstand/beeldzorg

Zorg van nu
Op de website van Zorg voor nu lees je welke innovaties in de zorg je verder kunnen helpen, ook in tijden van corona. Op de speciaal ingerichte pagina over digitale ondersteuning bij het coronavirus vind je bijvoorbeeld informatie over beeldbellen, ook specifiek voor cliënten/patiënten met dementie.

Digivaardig in de zorg
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij digitaal werken zodat jij vervolgens je cliënten/patiënten weer kan helpen? Kijk eens op Digivaardig in de zorg.

Extrahandenvoordezorg.nl
Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Op extrahandenvoordezorg.nl vind je een overzicht. Heb jij je aangemeld via extrahandenvoordezorg.nl en zo een werkgever gevonden? Kijk dan ook eens op nationalezorgklas.nl. Hier vind je online trainingen onder leiding van vakdocenten. Zo kun je in korte tijd klaargestoomd worden voor ondersteuning op de werkvloer.

Sectorspecifiek

Verpleeghuiszorg
via Waardigheid en trots vind je informatie over technologische toepassingen in de verpleeghuiszorg.

Wijkverpleging
Speciaal voor de wijk is er de website ehealthindewijk.nl. Hier vind je onder andere de Thuiszorg & Technologie app. Deze app biedt een overzicht van zorgtechnologieën ingedeeld op basis van de gezondheidspatronen van Gordon en de meest voorkomende aandoeningen in de wijk.

Algemeen dagelijkse levensverrichtingen

Bewegen
Via Alles over sport vind je beweegtips voor verschillende doelgroepen. Denk aan beweegtips voor baby’s en kleuters, jongeren, volwassenen, mensen met een beperking en voor ouderen. Met veel van de tips kunnen cliënten thuis aan de slag.

Ondervoeding bij kwetsbare mensen
Geen buurvrouw die even op de koffie komt, zorg die afgeschaald wordt en kinderen die boodschappen voor de deur zetten in plaats van binnenkomen en een hapje mee-eten; diëtisten vrezen dat het probleem van ondervoeding bij kwetsbare groepen groter zal worden door de coronamaatregelen. Ondervoeding kan het infectierisico verhogen en het herstel vertragen. Daarom is het juist nu belangrijk om hier extra aandacht voor te hebben. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft een flyer gemaakt met adviezen voor zorgprofessionals en een infographic, die kan dienen als gesprekshulp bij ouderen en mantelzorgers. Meer lezen over ondervoeding? Kijk op stuurgroepondervoeding.nl.

Ondersteuning speciaal voor ouderen

Creatieve oplossingen voor ouderen
Op de pagina 'Creatieve oplossingen voor ouderen' heeft ZonMw projecten gebundeld die zich richten op de ondersteuning van ouderen in tijden van corona. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)