Beter Laten

Banner Thema Beterlaten

Verpleegkundigen en verzorgenden doen dagelijks best veel handelingen (soms wel 2/3 van de dagelijkse handelingen) waarvan het nut niet aangetoond is. Deze handelingen niet meer doen kan tijd, leed en soms geld schelen. Onderzoekers van Radboudumc ontdekten in 125 richtlijnen 66 handelingen die je beter kunt laten. Het onnodig plaatsen van katheters, het bedekken van al gesloten wonden, overbodige controles of hulp bij het aantrekken van steunkousen terwijl de patiënt of bewoner dat zelf zou kunnen. Dagelijks zwachtelen. Overmatig gebruik van zinkzalf. Het zijn allemaal voorbeelden van verpleegkundige handelingen die volgens het V&VN-panel onnodig vaak worden verricht.

Peiling

V&VN voerde in maart 2017 een peiling uit via haar ledenpanel. Zo’n 600 verpleegkundigen en verzorgenden uit diverse sectoren (langdurige zorg, ziekenhuiszorg, GGZ) reageerden op deze peiling. Hier komt een duidelijke top 5 uit naar voren van overbodige handelingen. 65% van deze handelingen komt dagelijks terug. Reden is vaak de traditie: ‘We doen het altijd zo’ (46%). Een meerderheid van de ondervraagden (60%) zegt dat de genoemde handelingen ook volgens collega’s overbodig zijn.

Beter Laten Infographic 1
  1. Onnodig vaak controleren van vitale functies (temperatuur, bloeddruk, pols).
  2. Dagelijks zwachtelen en het aantrekken van steunkousen.
  3. Volgens protocol vervangen en onderhouden van katheters, infusen en stoma’s.
  4. Dagelijks volledig wassen van mensen en het standaard gebruik van water en zeep.
  5. Het overnemen van handelingen die de patiënt – eventueel na instructie – zelf kan verrichten.

    Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben een lijst met 66 verpleegkundige handelingen samengesteld waarvan aangetoond is dat deze niet werken of zelfs schade veroorzaken.
Beter Laten Infographic 2

Wat kun jij doen?

Test of jij zelf onnodige handelingen uitvoert:

  1.  Gebruik de handige infographic.
  2.  Bekijk de Beter Laten lijst en deel deze met collega's.
  3.  Bedenk bij elke handeling of deze echt nodig is bij deze patiënt of cliënt.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!