Zorgmoment: Even in Afrika

  • 11 september 2019
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
VR belevingscabine

<strong>De warmte van de zon op je huid, de geur van de zee en het geluid van de golven. Voor deze zintuigelijke ervaringen hoeven cliënten bij Philadelphia tegenwoordig niet meer naar het strand. De Sensory Reality Pod, een zogenoemde belevingscabine, maakt het mogelijk om allerlei situaties in 5D te beleven, zonder het terrein af te moeten.

Een uitkomst, vindt verpleegkundige Jan Kous (29). “Op de werkvloer waren we al langere tijd op zoek naar manieren om de zintuigen van onze cliënten te prikkelen. Ik werk met cliënten met een ernstige meervoudige beperking die soms erg in zichzelf gekeerd zijn. Door meerdere zintuigen tegelijk te prikkelen, wordt hun brein op een andere manier gestimuleerd en worden ze alerter. Op die manier kun je als verpleegkundige interactie opbouwen.”

De belevingscabine is toegankelijk voor rolstoelen. Om je op het strand of tussen de olifanten in Afrika te wanen moet je wel een VR-bril op. Niet alle cliënten willen en kunnen dat. Toch werkt de belevingscabine ook voor cliënten die niet de full experience meemaken.

Sterker nog, cliënten die vaak onrustig zijn kunnen op deze manier beter ontspannen en zijn door de ervaring de rest van de dag niet meer zo hyperalert. “Ik heb bijvoorbeeld een cliënte met veel darmproblemen. Haar buik is altijd hard. Zij vindt het fijn om op schoot te zitten en wil graag dat je je hand op haar buik legt, zodat haar darmen tot rust komen. Toen ik met haar in de belevingscabine ging zitten, zonder VR-bril, maar wél met de warmte van de infraroodstraling en de rust van een afgesloten ruimte, voelde ik dat de spanning in haar buik afnam. Haar ademhaling werd rustiger en uiteindelijk viel ze zelfs in slaap. Heel bijzonder om mee te maken!”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)