Zorginstituut neemt normen voor betere personeelssamenstelling op in Register

  • 23 januari 2019
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Verpleeghuis_verzorgende en cliënt

Afgelopen december diende V&VN, samen met andere partijen uit de verpleeghuiszorg, een aanpak in bij Zorginstituut Nederland om de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Het doel is dat verpleeghuizen hun personeelsbeleid beter afstemmen op de wensen van bewoners en dat het fijner werken wordt. Dit pakket is vandaag door Zorginstituut Nederland opgenomen in het Register van het Zorginstituut.

De aanpak bestaat uit normen voor een goede personeelssamenstelling, instrumenten om die normen in de eigen organisatie toe te passen en uit indicatoren voor goed personeelsbeleid. Aan de totstandkoming gingen diverse bijeenkomsten vooraf waarin verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en specialisten ouderengeneeskunde hun inbreng gaven vanuit de praktijk.

Normen in Register Zorginstituut

De normen en indicatoren worden nu opgenomen in het Register van het Zorginstituut. Opname in het Register betekent dat de normen en indicatoren gelden voor alle verpleeghuizen in Nederland. De normen zijn onderdeel van het Kwaliteitskader Verpleegshuiszorg.

Alle instrumenten uit de aanpak: zelf aan de slag
De instrumenten die de Stuurgroep heeft ontwikkeld zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website van Waardigheid en Trots. Je kunt hier alle instrumenten, zoals de plussen-methodiek voor teams, downloaden voor eigen gebruik. De plussen methodiek is ook direct beschikbaar via deze website.

Jaarlijks rapporteren

Iedere organisatie gaat jaarlijks rapporteren over de personeelssamenstelling, zoals verzuimcijfers of de verhouding tussen medewerkers in vaste dienst en die met een flexibel dienstverband.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)