Zomerdrukte overleven

  • 12 september 2017
  • Nieuwsbericht
  • M&G Wijkverpleegkundigen
Blog Jonas_fotograaf Leonard Faüstle
Fotografie: Leonard Faüstle

Zomer, een tijd van warmte, vrolijkheid, vakantie en ontspanning. Voor medewerkers in de zorg betekent zomer echter: keihard werken. Tijdens de zomer ben ik graag in Amsterdam. Bovendien ben ik niet gebonden aan de schoolvakanties, dus kan ik mijn vakantie in voor- of naseizoen plannen. Ondanks de huidige zomerdrukte fiets ik met plezier door de wijk, genietend en zwetend van de zon.

Elkaar vertrouwen

Mijn taken als ambassadeur voor de Hogeschool, de stagiaires en voorzitterschap van de VAR staan in de zomerperiode op een laag pitje. Vandaar dat ik me helemaal kan concentreren op het draaien van pakketten – zo noemen we dat onder collega’s in de wijk. Een mooie kans om in deze drukke tijd alle cliënten in mijn wijk weer eens te bezoeken. Aan het bed (of in de badkamer) kreeg ik weer te horen wat er allemaal speelt. Zo sta ik, tussen de zomerdrukte door, stil bij wie ik voor me heb en wat ik kan betekenen voor die persoon. De meesten ken ik al jaren en dan neem je elkaar in vertrouwen.

Levensverhalen

Ik stap al zoveel jaren de woningen van onbekende mensen binnen. Het is goed om me weer eens te realiseren hoe bijzonder het is, dat ik als mens zo dichtbij mag komen. Tuurlijk, ik ben een professional en er zijn grenzen en protocollen. Maar sta er maar eens bij stil. We zijn ook mensen, die iemands leven instappen. En die vertellen ons op basis van vertrouwen hun levensverhalen. Ik vind het bijzonder ernaar te luisteren en ze raken me. Ik denk hierdoor vaker na over levensthema’s waar veel vrienden van mij totaal niet mee bezig zijn. Zoals verliezen wat je dierbaar is en koesteren wat je nog hebt of kan.

Zo sprak ik deze week met een dame die me vertelde over haar fascinerende geschiedenis, waaruit blijkt dat ze in de buurt van Anne Frank ondergedoken heeft gezeten. Iemands geschiedenis brengt waar zij of hij vandaag staat. Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat ik momenteel ook een stukje toevoeg aan hun levensverhaal. Hierbij is vertrouwen van belang, om echt een wezenlijk verschil te kunnen maken en iemand tevreden te stellen. Want uiteindelijk is geluk niet meer dan tevreden zijn.

Voldoening

Al deze mooie gedachten gingen tijdens de zomer door me heen en hielpen me de drukte en stress te overleven. Om de mooie kant te zien van hard te kunnen en mogen werken voor deze bijzondere mensen, die mijn hulp goed kunnen gebruiken. De dankbaarheid van veel clie¨nten geeft veel voldoening. Getuige de woorden die de 90 jarige dementerende dame – vanuit haar ziektebeeld – dagelijks wel tien keer per dag herhaalt: “Er wordt goed voor ons gezorgd”. Die woorden zijn goud waard!

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)