Zeven kwaliteitsstandaarden in ontwikkeling

 • 3 oktober 2017
 • Nieuwsbericht
 • Richtlijnen en protocollen
 • V&VN Algemeen

Sinds 2015 werkt ZonMw intensief samen met V&VN aan de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden die helemaal vanuit en voor de verpleegkundige zorg ontwikkeld worden. Er staan op dit moment acht nieuwe subsidieoproepen open binnen het programma ‘Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden’. Het gaat om zowel de ontwikkeling van nieuwe kwaliteitsstandaarden als om een update van bestaande kwaliteitsstandaarden. Ook is er een oproep over onderzoek naar implementatie van kwaliteitsstandaarden. Zes (andere) kwaliteitsstandaarden zijn op dit moment al in ontwikkeling.

Zeven nieuwe onderwerpen

Zeven subsidieoproepen betreffen nieuwe onderwerpen voor de ontwikkeling en update van kwaliteitsstandaarden. Wat zijn de onderwerpen van de nieuwe subsidieoproepen dit najaar?

 1. Zorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL)
 2. Medicatietrouw
 3. Signalering en preventie van zorginfecties
 4. Zorgmijding
 5. Voedings- en Vochttekort
 6. Veranderd seksueel functioneren
 7. Voor Toedienen Gereed maken van Medicatie (VTGM)

Extra aandacht voor implementatie

De nieuwe kwaliteitsstandaarden helpen verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden straks met kennis en vaardigheden om het handelen te onderbouwen en geven ondersteuning bij het kiezen van de juiste zorgopties. De nieuwe kwaliteitsstandaarden moeten ondersteunend zijn aan de andere manier van werken. Om dit te bereiken is goede implementatie noodzakelijk. Met alleen een kwaliteitsstandaard ben je er nog niet. De achtste subsidieoproep richt zich dan ook op onderzoek naar de gebruikswijze van kwaliteitsstandaarden en de vormen van implementatie die daarop aansluiten.

Stap 1: aanvraag indienen

Als eerste stap worden organisaties geselecteerd die de kwaliteitsstandaarden gaan ontwikkelen. Daarvoor kunnen organisaties, instituten of samenwerkingsverbanden die aantoonbaar ervaring hebben met het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden en kennis hebben over bovengenoemde onderwerpen tot 23 november 2017 een aanvraag indienen bij ZonMw. De subsidieoproepen vind je in de subsidiekalender van ZonMw. Ook vind je meer informatie op de programmapagina Kwaliteit van zorg – ontwikkeling kwaliteitsstandaarden.

Daarna: meedenken

Over alle onderwerpen kun je meedenken. Nadat duidelijk is wie de verschillende kwaliteitsstandaarden gaan ontwikkelen, kun je door deelname aan een werkgroep meedenken over de daadwerkelijke ontwikkeling. Wil je hiervoor geselecteerd worden? Mail dan naar Richtlijnen@venvn.nl en geef het onderwerp aan waarover je wilt meedenken. Samenwerking ZonMw coördineert de ontwikkeling én update van kwaliteitsstandaarden en zet de subsidierondes uit. V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, bepaalt op basis van de behoefte uit de praktijk, welke inhoudelijke onderwerpen worden gekozen en zorgt dat de partijen de standaarden ook daadwerkelijk kunnen ontwikkelen.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)