‘Wijkverpleging loopt voorop in digitale zorg’

  • 16 april 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
IMG 1687

De komende jaren wordt steeds meer zorg thuis gegeven. Het gebruik van digitale hulpmiddelen kan verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk ondersteunen in hun werk. “Eigenlijk loopt de wijkverpleging voorop”, vertelt V&VN-voorzitter Bianca Buurman in het magazine ICT&health.

Op het ICT&health World Conference in mei zal drie dagen lang aandacht worden besteed aan de innovaties binnen de zorg. Buurman zal daar spreken over het belang van digitale ondersteuning, waardoor zorgprofessionals ruimte overhouden voor de complexere zorg thuis.

“In het geval van dementie is er bijvoorbeeld robot Tessa, die patiënten helpt om structuur aan te brengen bij allerlei dagelijkse handelingen. Als iemand naar de dagopvang gaat, kun je de zorgrobot programmeren om iemand op tijd zijn jas aan te laten trekken omdat de taxi eraan komt. Of als het etenstijd is, kan de robot aangeven dat iemand naar de keuken moet vertrekken om daar te gaan eten of  te gaan (helpen met) koken. Een ander voorbeeld van ondersteunende technologie is het steunkousenhulpmiddel.”

Voorwaarden

Buurman stelt wel enkele voorwaarden voor het gebruik van digitale middelen: “Er moet bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in een goede scholing en ondersteuning van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. Een andere eis is dat je zowel de patiënt als de verpleegkundige goed betrekt in de ontwikkelingen en de toepassingen ervan. Ten slotte is het heel belangrijk dat we de menselijke maat niet uit het oog verliezen. Dus voordat je overstapt op digitaal, kan het in bepaalde gevallen belangrijk zijn om elkaar eerst fysiek te ontmoeten.” 

Lees hier het hele interview


Wil je naar het congres? Klik dan hier voor meer informatie.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)