'Wij zijn gewend vernieuwend te denken'

  • 26 oktober 2018
  • V&VN magazine
  • Jong Professionals
Nikki Hendriks

Wat drijft de jonge generatie zorgprofessionals? Wat zijn hun verwachtingen en dromen? En hoe kijken ze naar hun generatie? Nikki Hendriks (28) volgt de opleiding tot verpleegkundig specialist ggz.

"Sommigen vinden mijn generatie grenzeloos: te materialistisch en te vluchtig om voor één doel te gaan. Ik zie het anders: wij jonge mensen zijn juist gewend om vernieuwend te denken en te werken. Bovendien zijn we handig in de digitale wereld. Dat nemen we allemaal mee tijdens het zorg verlenen. Daarbij moeten we niet vergeten om soms even stil te staan bij de kleine dingen."

Veiligheid bieden

Als verpleegkundige deed ik mijn werk met plezier, maar pas met passie toen ik vier jaar geleden ontdekte dat ik echt iets kan betekenen in de geestelijke gezondheidszorg. Uit angst voor een oordeel trekken mensen met een psychische stoornis niet altijd op tijd aan de bel. Als we deze mensen veiligheid bieden, krijgen ze weer regie over hun leven.

Humor

Dat ik goed mensen kan lezen, is heel fijn bij dit werk. Zo begeleidde ik al verschillende cliënten met plannen tot suïcide, die daarna toch weer een doel kregen om voor te vechten. Zo waardevol om te mogen doen. Ik ben echt een gevoelsmens en laat in het contact met cliënten graag iets van mezelf zien. Dat maakt dat de cliënt ook makkelijker zijn kwetsbaarheid toont. Daarnaast gooi ik er graag wat humor in, dat maakt een vervelende situatie net iets dragelijker.

Bron: V&VN Magazine 7-2018: Jong | Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Vincent Boon

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)