Werkgevers en OM moeten vanaf nu echt optreden tegen agressie rond ambulancezorg

  • 28 december 2021
  • Nieuwsbericht
  • Ambulancezorg
Ambulanceverpleegkundige aan het werk
Foto © De Vries Media (ANP)

Twee derde van de ambulancezorgprofessionals heeft het afgelopen jaar te maken gehad met verbale of fysieke agressie. Bijna de helft maakte andere zorgkeuzes omdat de patiënt of de familie dat eiste. Een even grote groep overwoog aangifte, maar dat gaat moeizaam. Vaak wordt een aangifte afgeraden door de eigen werkgever of politie, gaat het OM niet over tot vervolging of legt de rechter hooguit een lichte (taak-)straf op. Dit blijkt uit een inventarisatie van V&VN Ambulancezorg onder 147 ambulancemedewerkers.

Jan Hoefnagel, voorzitter van V&VN Ambulancezorg: “Ik schrik van de hoeveelheid meldingen over agressie en geweld tegen mijn collega’s. Het lijkt erop dat de officiële meldingen slechts het topje van de ijsberg zijn. Geweld en agressie worden steeds meer gewoon. Dat is onacceptabel.”

“Elke collega die aangifte wil doen, verdient de volledige steun van zijn of haar werkgever bij de aangifte. Het mag niet zo zijn dat een aangifte wordt afgeraden. Het OM moet wat ons betreft altijd tot vervolging overgaan. Of het nu om verbale of fysieke agressie gaat. Onbegrijpelijk als rechters meer begrip tonen voor daders dan voor slachtoffers. We hebben opeenvolgende ministers keer op keer na incidenten horen zeggen dat de grens is bereikt. Daar kopen we niks voor als het OM niet vervolgt en als rechters ons in de kou laten staan.

Het is bizar als iemand een collega slaat en er vervolgens van afkomt met een paar uurtjes taakstraf. Het is de hoogste tijd dat alle ferme woorden in Den Haag worden omgezet in daden. Wij moeten ons gesteund weten door politie, rechters en het openbaar ministerie, en natuurlijk door onze werkgevers. Dat is nu onvoldoende het geval.”   

In 2020 zijn er 762 geregistreerde incidenten bij AZN gemeld. Op basis van deze peiling denkt V&VN Ambulancezorg dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Om die reden zijn er vier punten opgesteld die veranderd moeten worden:
  • Ambulancecollega’s die aangifte willen doen, worden altijd maximaal ondersteund door hun werkgever. Het bagatelliseren van incidenten levert stress en onbegrip op en werkgevers moeten opkomen voor hun collega’s die incidenten meemaken. Daarom zou het altijd mogelijk moeten zijn om anoniem aangifte te doen.
  • Het OM moet altijd tot vervolging overgaan bij geweld en agressie, of dit nu fysiek is of verbaal. Het komt te vaak voor dat daders van agressie, geweld of bedreiging zonder straf vrij komen. Dit is niet alleen een klap in het gezicht van de hulpverlener, maar ook een vrijbrief voor geweld.
  • Bij fysieke agressie moet er zwaarder worden gestraft. Taakstraffen zijn dan uit den boze.
  • De ambulancezorg moet vertegenwoordigd zijn bij de taskforce Onze Hulpverleners Veilig. Alleen op deze manier komen we aan tafel waar de discussies over een effectieve aanpak plaats vinden en kunnen we input leveren voor het ministerie vanuit de ambulancepraktijk.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)