Webinar Kwaliteitskompas: veel vragen over taakgericht werken

  • 26 oktober 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgende En Verpleegkundige Bij Medicijnkar

Tijdens een webinar over het nieuwe Generiek Kompas voor verpleeghuis en wijk op woensdag 25 oktober stelden V&VN-leden onder meer vragen over taakgericht werken. “We ontkomen er als zorgprofessionals niet aan dat we gaan samenwerken met anders opgeleiden, maar hoe voorkomen we dat zij taakgericht gaan werken?”

Het nieuwe Kwaliteitskompas, dat 1 december dit jaar klaar zou moeten zijn, vervangt de huidige kwaliteitskaders Verpleeghuiszorg en Wijk. De vijf bouwstenen van het Kompas (Het kennen van wensen en behoeften, Het bouwen van netwerken, Inzicht van kwaliteit, Het werk organiseren en Leren en ontwikkelen)  kwamen aan de orde tijdens het webinar.

Bij het bespreken van Het werk organiseren (deskundigheidsmix) werd duidelijk dat de meeste deelnemers vinden dat niet langer kan worden vastgehouden aan het idee dat de zorg alleen door professionals wordt uitgevoerd. “We zullen met anders opgeleiden moeten gaan werken. Maar anders opgeleiden werken nu vaak nog te taakgericht. Dan smeren ze een broodje, maar zien niet wat de cliënt met dementie op dat moment werkelijk nodig heeft. Ik denk dat we ze dat in praktijk wel goed kunnen leren, dat lukt niet in de schoolbanken”, meende een deelnemer. “We moeten de kwaliteit blijven borgen door genoeg aansturing door deskundigen.”

Tijd, ruimte en geld

De bouwsteen Leren en ontwikkelen vinden veel professionals erg belangrijk. “Natuurlijk is het belangrijk dat er ruimte is voor leren en ontwikkelen. Maar je baas rekent je af op productiviteit. En ruimte voor leren kost tijd. Daarnaast moet je wel veel geld in jezelf investeren om je kennis bij te houden. Congressen kosten heel veel geld.”

Halverwege november volgt een brede ledenraadpleging over het Kompas. De input van het webinar wordt meegenomen naar het overleg met de andere zorgpartijen die werken aan het nieuwe Kompas. Uiteindelijk wordt dit aangeboden aan het Zorginstituut voor opname in het Register.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd