'We moeten meer politiek geïnteresseerd worden'

  • 24 oktober 2023
  • Blog/Vlog
  • Verkiezingen
  • V&VN Algemeen
Verzorgende Pratend In Overleg Of Overdracht

Nu na twaalf jaar, met vier kabinetten onder leiding van Mark Rutte, de neoliberale storm langzaam gaat liggen, zien we de gevolgen, schrijft blogger Jorn. "Wij zien hoe overheidsbeleid heeft doorgewerkt in het leven van mensen. Hoe ziekmakend ontstane omstandigheden kunnen zijn."

Als verpleegkundige zie ik dagelijks in mijn werk wat er speelt in het land. Wij verpleegkundigen weten dat ‘bestaanszekerheid’ meer is dan een holle kreet op een verkiezingsposter om goedkoop stemmen mee te winnen.

Er is geen beroepsgroep die dichter bij de burger staat dan de verpleegkundigen en de verzorgenden. Voor ons gaan deuren open die voor anderen gesloten blijven. Bij ons worden zorgen gedeeld die nergens anders uitgesproken worden. Wij zien hoe overheidsbeleid heeft doorgewerkt in het leven van mensen. Hoe ziekmakend ontstane omstandigheden kunnen zijn.

Dagelijks zien wij problemen die voortkomen uit onnavolgbare keuzes. Het niet oplossen van de toeslagenaffaire? Een keuze. De basiszorg onbereikbaarder maken? Een keuze. Zo’n één miljoen mensen die leven in armoede? Een keuze. De problemen in de verpleeghuizen, de psychiatrie, de jeugdzorg, de vastgelopen woningmarkt, structureel en institutioneel racisme? Een jungle aan onbegrijpelijke toeslagen? Allemaal gevolgen van beleidskeuzes in politiek Den Haag. Daar zijn besluiten genomen – of uitgesteld – die het leven van burgers hebben geschaad.

Zo concludeert ook Esmah Lahlah – nummer twee op de kandidatenlijst van GroenLinks/PvdA – “dat de overheid het grootste obstakel is in het leven van mensen”. Niet zo gek dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het vertrouwen in de politiek in tien jaar niet zo laag is geweest.

Wij weten niet alleen waar de problemen, maar ook vóóral waar de oplossingen liggen

In de zorg hebben we allemaal de mond vol als het gaat over preventie, over problemen aanpakken bij de bron. We kunnen nog lang doorgaan met pleisters plakken op wonden die door beleidskeuzes ontstaan. Daar lossen we echter niets mee op. Het wordt tijd dat de Tweede Kamer – en onze nieuwe regering – socialer wordt.

Wij verpleegkundigen – en zorgmedewerkers in de breedste zin – weten niet alleen waar de problemen, maar ook voorál waar de oplossingen liggen! Wij moeten daarom meer politiek geïnteresseerd worden. Dit begint met het doorspitten van partijprogramma’s en het maken van een verstandige keuze bij de verkiezingen.

Maar nog liever: word politiek actief!

Deze blog is de verkorte versie van een eerder verschenen opiniestuk in de Volkskrant.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd