Waardeer elkaar!

  • 3 oktober 2017
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Waardeer Elkaar

Excellente zorg op reis blog van Rianne van Melzen

Iedereen heeft baat bij waardering. Hoe fijn kan het zijn als een patiënt aan het eind van een superdrukke dienst, waarin je alles gedaan hebt wat je maar kan doen, de benen onder je lijf hebt weggelopen, je lunch in vijf minuten hebt opgegeten, patiënten hebt opgenomen en met ontslag hebt laten gaan, tegen jou zegt: ”Heel erg bedankt. Jij maakt een verschil in deze moeilijke periode. “Ik doe het graag voor u," zeg ik dan. Dat meen ik. Ik doe het graag, ook tijdens drukke diensten. Deze woorden van erkenning geven mij kracht. Verschil voor iemand maken is één van de redenen waarom ik voor het vak verpleegkunde heb gekozen. De waardering daarvoor krijgen is dan heel fijn!

Het NorthWest Community Hospital gebruikt hiervoor de DAISY Award. Hierin worden de klinische vaardigheden en de passie waarmee verpleegkundigen werken, beloond en gevierd. Verpleegkundige Karolina, waar ik mijn dag mee doorbreng, heeft zo’n DAISY Award. Het is een speld vol madeliefjes die ze op haar badge draagt. Een speld die zowel waardeert als motiveert. Karolina is er bescheiden over, maar vindt het een eer dat ze deze kreeg. Patiënten, familie en bezoekers mogen een verpleegkundige nomineren. Hiervoor beoordelen ze de verpleegkundigen op een aantal vaardigheden. Ook is er ruimte voor open tekst om aan te geven waarom juist deze verpleegkundige geëerd moet worden met een DAISY Award.

Spreek waardering uit

Waardering is niet één van de kenmerken van excellente zorg, maar omdat ik dit wel een hele belangrijke voorwaarde van excellent zorg vind, wilde ik dit met jullie delen. Waardering hoeft overigens niet altijd van een patiënt te komen. Spreek meer waardering naar elkaar uit als verpleegkundigen, naar je leidinggevende en/of naar samenwerkende disciplines. Samenwerken en support van je leidinggevende behoren overigens wel tot de kenmerken van excellente zorg! Ook binnen deze kenmerken is waardering voor elkaar van groot belang.

Ik wil aan het eind van deze blog graag mijn waardering uitspreken naar V&VN, die mij deze kans hebben gegeven om deze fantastische en leerzame studiereis te maken. Ger & Ton Demper van Detracare: de organisatie van deze reis zorgt ervoor dat je het maximale uit jezelf en de reis kan halen, ook heel erg bedankt voor de inspirerende gesprekken en adviezen. Met een groep op reis gaan, geeft je de kans om mensen te ontmoeten met dezelfde doelen en visies. Het is van enorme meerwaarde en heeft mede deze reis voor mij excellent gemaakt! Bedankt.

Rianne van Melzen werkt als verpleegkundige in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Bekijk de vlog die Rianne tijdens haar studiereis maakte

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!