Voorlopig geen verhoging leeftijdsgrens nachtdienst

  • 27 februari 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Nachtdienst

In de cao-onderhandelingen voor personeel van de UMC’s, is verhoging van de maximum leeftijd voor nachtdiensten (tot 3 jaar voor de pensioen-leeftijd) voorlopig van de baan. Dat bevestigde de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) op 26 februari tegenover het radioprogramma Eén Vandaag.

Eerder die dag besteedde de Telegraaf op de voorpagina (en verderop in de krant) ruim aandacht aan de uitkomsten van de V&VN-enquête over de effecten van nachtdienst op onder andere de gezondheid.
Daaruit blijkt onder meer dat 65% van de deelnemers gezondheidsklachten ervaart, van slapeloosheid en prikkelbaarheid tot maag- en darmproblemen en burn-out-verschijnselen. De krant legde het verband met het voornemen van de NFU om de leeftijdsgrens voor Nachtdiensten te verhogen.

‘Iedereen behouden voor de zorg’

Directeur van V&VN Sonja Kersten sprak in de krant haar zorg uit over het effect van het cao-voorstel: “Er is een groot tekort aan mensen; dan moet je vooral niet dit soort voorstellen doen waarmee je verpleegkundigen en verzorgenden misschien het laatste zetje geeft om de zorg te verlaten.” V&VN benadrukt al veel langer dat er geïnvesteerd moet worden in de mensen die het werk nu doen. Zij moeten op de been blijven. Daarnaast moet natuurlijk alles op alles gezet worden om meer mensen naar de zorg te krijgen. Zowel jonge mensen als zij-instromers en mensen die willen terugkeren in het vak.

Alle middelen inzetten

In het rapport ‘Aan het werk voor een betere arbeidsmarkt in de zorg’ inventariseert onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van V&VN welke maatregelen helpen om de personeelstekorten te verkleinen. Daarin zijn de oplossingen van de werkvloer (op basis van onderzoek onder 17.000 V&VN-leden) meegenomen. Kernpunten: regionale samenwerking tussen zorgaanbieders en opleidingen, verlagen van registratielast en goed werkgeverschap.

De cao-onderhandelingen voor de UMC’s worden op 10 maart hervat. Dan zal blijken of aanpassing van de maximumleeftijd voor nachtdiensten definitief van de baan is.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)